Λαχταριστός Κορμός Χριστουγέννων!

06 Δεκεμβρίου 2017

Υλικά ( Για ένα κορμό μεσαίου μεγέθους)

Για το κέικ

3 αυγά

85 γρ. ζάχαρη άχνη ( χρυσή αν βρίσκετε)

2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 κ.σ. σκόνη κακάο

½ κ.γ. baking powder

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

 

Για τη γέμιση και την επικάλυψη

50 γρ. βούτυρο

140 γρ. μαύρη σοκολάτα ( ή κουβερτούρα) κομμένη σε τετραγωνάκια

1 κ.σ. σιρόπι σφένδαμου (maple syrup)

300 ml double cream

200 γρ. ζάχαρη άχνη, περασμένη από κόσκινο

Για τη διακόσμηση

Φρέσκο κράνμπερι, ψεύτικο γκι και ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 C στον αέρα. Απλώνουμε σε ένα ταψί 23Χ32 εκ, λαδόκολλα και την λαδώνουμε. Σε ένα μπολ κτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη, με ένα ηλεκτρικό σύρμα, για 8 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και παχύρευστο. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, το baking powder και το εκχύλισμα βανίλιας και ακολούθως προσθέτουμε το μείγμα αυγού. Με μια σπάτουλα απλώνουμε, το μείγμα στο ταψί, σε όλη την επιφάνεια του. Ψήνουμε για 10 λεπτά.

Σε μια επιφάνεια απλώνουμε, λαδόκολλα. Όταν το κέικ μας είναι έτοιμο, το τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα, αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος και τυλίγουμε προσεκτικά το κέικ, κατά μήκος, αφήνοντας μέσα τη λαδόκολλα. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την επικάλυψη. Σε μπεν μαρί, λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα. Αφού λιώσουν, αφαιρούμε το μπολ από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το σιρόπι σφενδάμου και με 5 κ.σ. double cream. Με ένα σύρμα κτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα μέχρι να πήξει αρκετά.

Ξετυλίγουμε το κέικ, απλώνουμε τη κρέμα από πάνω και το ξανατυλίγουμε σε σχήμα κορμού.

Κόβουμε μια διαγώνια φέτα από την μια άκρη του κορμού. Τοποθετούμε το κορμό σε ένα μεγάλο πιάτο και τοποθετούμε την φέτα με τέτοιο τρόπο δίπλα στον κορμό ώστε να θυμίζει κλαδί δέντρου.

Απλώνουμε τη σοκολατένια επικάλυψη πάνω στον κορμό και το κλαδί ( μην καλύψετε τις άκρες) και με ένα πιρούνι, χαράζουμε τον κορμό ώστε να δώσετε να θυμίζει όντως κορμό δέντρου. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη, έτσι ώστε να θυμίζει χιονισμένο κορμό και διακοσμούμε με τα φρέσκα κράνμπερι και το γκι.

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές