Γεμιστά με λαχανικά

linkedin
Μερίδες
4
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
60 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
60 λεπτά
Υλικά

3 (700γρ.) µέτριες ντοµάτες
6 πολύχρωµες γλυκές πιπεριές, 1200γρ.
4-5 (1 κιλό) κολοκυθάκια στρογγυλά 
1 κουταλάκι αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι

Για τη γέµιση
1/3 φλ. (80γρ.) ελαιόλαδο 
1 φλ. (100γρ.) φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
½ φλ. (70γρ.) κολοκυθάκια τριµµένα στη χοντρή µεριά του τρίφτη 
1 φλ. (95γρ.) καρότο τριµµένο στη χοντρή µεριά του τρίφτη 
1/3 φλ. (12γρ.) φρέσκο δυόσµο ψιλοκομμένο
1 φλ. (45γρ.) µαϊντανό
1 καλά γεμάτη κουταλιά (35γρ.) πάστα τομάτας 
1 κουταλάκι (4γρ.) κανέλα
1 κοφτό κουταλάκι (1γρ.) αρτυσιά (κύµινο)
1/2 κουταλάκι (1γρ.) µαύρο πιπέρι 
1 ½ κουταλάκι (15γρ.) αλάτι
½ φλ. (80γρ.) πουργούρι
1/3 φλ. (80γρ.) ρύζι γλασέ
1/3 φλ. (85ml) χυµό λεµονιού

Για το ψήσιµο
1/3 φλ. (80γρ.) ελαιόλαδο 
¼ φλ. (60γρ.) χυμό λεμονιού
1 φλ. (250ml) νερό

 

Εκτέλεση

Κόβετε µία φέτα (σαν καπάκι) από τις πιπεριές και αφαιρείτε τα σπόρια. Κόβετε μία φέτα από τα κολοκυθάκια και με τη βοήθεια του αποφλοιωτή αδειάζετε προσεκτικά τη σάρκα. Την ψιλοκόβετε και τη βάζετε σε ένα μπολ. Κόβετε μία φέτα από τις τοµάτες και τις αδειάζετε με ένα κουταλάκι ή αποφλοιωτή. Με ένα μαχαίρι ψιλοκόβετε τη σάρκα από τις τομάτες και τις βάζετε στο μπολ μαζί με τη σάρκα από τα κολοκυθάκια.  Στη συνέχεια, προσθέτετε όλα τα υλικά για τη γέµιση και ανακατεύετε. 
Βάζετε τα λαχανικά σε ένα ταψί με διαστάσεις 27Χ39εκ. και τα αλατοπιπερώνετε. Γεµίζετε τα λαχανικά με τη γέμιση και τα σκεπάζετε µε το καπάκι που κόψατε στην αρχή. 
Ρίχνετε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού πάνω από τα λαχανικά. Βάζετε το νερό και σκεπάζετε το ταψί με αντικολλητική λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Ξεσκεπάζετε το ταψί και συνεχίζετε το ψήσιµο µέχρι να εξατµιστούν τα υγρά και να ροδίσει το φαγητό, περίπου 20-30 λεπτά. 

Είναι πολύχρωμα, της εποχής και μαμαδίστικα. Πιπεριές, ντομάτες και κολοκυθάκια γεμιστά. Φτιάχνονται πανεύκολα και είναι χορταστικά. Μια ιδανική επιλογή για όσους νηστεύουν  ή είναι vegan.  

Μια συνταγή από την Χρύσω Λέφου

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές