Σοκολατένιο σουφλέ… για δύο!

01 Φεβρουαρίου 2016
Ε ναι, φυσικά και είμαστε ερωτευμένοι και το δείχνουμε.
 
Θα χρειαστούμε: 
 
3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
 
2 κ.σ. άγλυκο κακάο σε σκόνη
 
85 γρ. κουβερτούρα
 
½ κ.γλ. βανιλίνη
 
2 κρόκους από μεγάλα αβγά
 
2 ασπράδια από μεγάλα αβγά
 
2 κ.σ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
 
1 πρέζα αλάτι
 
1 πρέζα μαγειρική σόδα
 
για τη σως με σμέουρα (raspberries):
 
140 γρ. κατεψυγμένα (ή φρέσκα) σμέουρα
 
2 κ.σ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
 
για το γαρνίρισμα:
 
1-2 κ.γλ. άχνη ζάχαρη
 
50ml κρέμα γάλακτος
 
Πάμε…
 
Χρησιμοποιώ κεραμικά μπολάκια ή μεταλλικές φόρμες για τα σουφλεδάκια μου: Βουτυρώνω τον πάτο και τα τοιχώματά τους με 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο και πασπαλίζω με μπόλικη άχνη. Γυρίζω ανάποδα τα φορμάκια, ώστε να πέσει όση σκόνη δεν έχει κολλήσει στις φόρμες. 
 
Στον φούρνο μικροκυμάτων σε ειδικό μπολ ή παραδοσιακά στο μάτι της κουζίνας, στο μπρίκι, λιώνω την κουβερτούρα με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. βούτυρο, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να ομογενοποιηθούν τέλεια τα υλικά μας και να έχουμε μία λεία, παχύρευστη σως. Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία.
 
Με το μίξερ χειρός, χτυπάμε πρόχειρα τους κρόκους, να σπάσει η κιτρινίλα και στο τέλος, προσθέτουμε και τη βανίλια, δίνοντας άλλη μια γύρα. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε και τα ασπράδια με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη σόδα, σε μαρέγκα. 
 
Στην σοκολατένια σως προσθέτουμε τους κρόκους με τη βανίλια κι αμέσως μετά ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, την μαρέγκα μας. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα κυκλικά, μαλακά, ώστε να διατηρηθεί ο αέρας στο μείγμα. Μεταφέρω το μείγμα και γεμίζω με αυτό τα δύο κεραμικά μπολάκια μου, αφήνοντας λίγο κενό στην επιφάνεια, μια και το σουφλέ θα φουσκώσει. 
 
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία θέση, στους 190°C-200°C, για περίπου 20’.
 
Πάμε να ετοιμάσουμε τη σως των σμέουρων: Αφήνουμε τα κατεψυγμένα φρούτα να αποψυχθούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε σε χαμηλή προς μεσαία φωτιά τα σμέουρα με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά. Περνάμε κατόπιν τη σως από ένα σουρωτήρι, το οποίο θα συγκρατήσει τα σπόρια, και θα μας δώσει μία λεία σως. 
 
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη, σε σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε ή αφαιρούμε κρέμα γάλακτος, αναλόγως τι ποσότητα θέλουμε να φτιάξουμε κι επίσης, προσθέτουμε ή αφαιρούμε άχνη, αναλόγως τη γλυκύτητα που επιθυμούμε.  Εναλλακτικά, προσθέτουμε μια μπάλα παγωτού με γέυση βανίλιας στην κορυφή και είναι εξίσου νόστιμο! 
 
Περιχύνουμε τα σουφλεδάκια μας με τη ζεστή σως από σμέουρα και γαρνίρουμε από πάνω με γενναιόδωρες κουταλιές σαντιγί (or ice-cream). Νάτος ο θεός Έρως, ξεπρόβαλλε!
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές