Σαραγλί με χαλεπιανά

27 Μαΐου 2022
linkedin
Μερίδες
8-10
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
30 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
1 ώρα και 20 λεπτά
Υλικά

1 συσκευασία (450γρ.) φύλλο μπακλαβά
1 συσκευασία (250γρ.)  βούτυρο ανάλατο λιωμένο
Για τη γέμιση
2 φλ. (300γρ.) χαλεπιανά (Φιστίκια Αιγίνης) αλεσμένα (όχι πολύ ψιλά)
Για το σιρόπι
2 φλ. (500γρ.) ζάχαρη
1 ½ φλ. (375ml) νερό
1 κουταλιά (18ml) μέλι
½ κουταλάκι (1γρ.) κάρδαμο σε σκόνη 
3 κουταλιές (18ml) χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι και το κάρδαμο. Αφήνουμε το νερό να κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 7-8 λεπτά. Βάζουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 εκ.
Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας σας ένα φύλλο κρούστας με την πλατιά μεριά του προς το μέρος μας και το ραντίζουμε με λίγο βούτυρο. Βάζουμε στη μέση 2 ξύλινα σουβλάκια (να καλύπτουν από τη μία πλευρά στην άλλη) και διπλώνουμε το φύλλο. Πασπαλίζουμε με 1 ½ κουταλιά από τα χαλεπιανά. Τυλίγουμε σε ρολό, όχι πολύ σφικτό. Σουρώνουμε με τα χέρια το φύλλο πιέζοντας δεξιά και αριστερά προς τη μέση του φύλλου και αφαιρούμε τα ξύλινα σουβλάκια. Βάζουμε το σαραγλί στη μέση του ταψιού δημιουργώντας ένα «σαλιγκάρι». Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια του φύλλου για να μην ξεραθεί.  Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα συνεχίζοντας το «σαλιγκάρι».  Όσο βούτυρο περισσέψει το περιχύνουμε πάνω από τα φύλλα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι,  πασπαλίζουμε με χαλεπιανά και σερβίρουμε. 

 

facebook.png instagram.png twitter.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές