Σαλάτα φακές με χαλούμι και μανιτάρια

17 Σεπτεμβρίου 2014
Θα χρειαστείτε:
1 κούπα φακές
500 γρ. διάφορα μανιτάρια
½ κ.σ. λάδι
100 γρ. χαλούμι
για το dressing:
¼ κούπα λάδι
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. μουστάρδα 
1 κ.γλ. μέλι
1½ κ.σ. μαϊντανός
1½ κ.σ. μηλόξιδο
1 ματσάκι ρόκα
2-3 κρεμμύδια
2 κ.γλ. ξηροί καρποί, διάφοροι
 
Πάμε…
Ξεπλένουμε με μπόλικο νερό τις φακές και τις σουρώνουμε. Τις ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε νερό να τις σκεπάσει και τις βράζουμε για 20’ ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί ή ταψάκι. Τα ραντίζουμε με το λάδι και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10’. Κόβουμε το χαλούμι σε χοντρές φέτες ή κύβους και το προσθέτουμε στο φούρνο, μαζί με τα μανιτάρια. Αφήνουμε το τυρί για 3’ από κάθε μεριά, να πάρει χρώμα. Βγάζουμε τα μανιτάρια και το χαλούμι από το φούρνο.
για το dressing:
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε στο μπλέντερ. Ανακατεύουμε ζωηρά τη μουστάρδα με το μέλι και περιχύνουμε τον μαϊντανό. Ρίχνουμε μέσα και τα υπόλοιπα υλικά: το λάδι, το μηλόξιδο, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε και αφήνουμε τη σως στο ψυγείο για λίγα λεπτά.
για το σερβίρισμα:
Χοντροκόβουμε τη ρόκα και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Επιλέγουμε τους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας (μπορεί να είναι ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, καρύδια, ωμά αμύγδαλα). Σε μια πιατέλα, στρώνουμε πρώτα τη ρόκα, μετά τις φακές, τα μανιτάρια, τους ξηρούς καρπούς, το κρεμμυδάκι και τέλος το χαλούμι. Περιχύνουμε με τη δροσερή σως.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές