Ψωμάκια με κουρκουμά σε σχήμα κολοκύθας

31 Οκτωβρίου 2022
linkedin
Μερίδες
11 Ψωμάκια
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
4 ώρες
totalTime
Συνολικός χρόνος
4 ώρες
Υλικά

1 2/3 φλ. (400ml) ζεστό γάλα
4 κουταλιές (60γρ.) ζάχαρη
2 κουταλάκια (6 γρ.) ξηρή μαγιά
5 κουταλιές (40ml) ελαιόλαδο
1 κουταλάκι (8γρ.) μαγειρικό αλάτι
2 κουταλάκια (6γρ.) κουρκουμά (Turmeric)
4 1/3 φλ. (650γρ.) σκληρό αλεύρι (Χωριάτικο)
Για το σχηματισμό
4 κουταλιές (32ml) ελαιόλαδο 

Εκτέλεση

Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά, ανακατεύουμε και περιμένουμε να φουσκώσει για περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλάτι, τον κουρκουμά και το αλεύρι. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει, για 1 – 1 ½ περίπου ώρα. 
Κόβουμε τη ζύμη σε 11 κομμάτια των 90γρ. Πλάθουμε και σχηματίζουμε με την παλάμη μας μπαλάκια. Αν έχουν σχισμές στη βάση τους, τις τσιμπάμε να κλείσουν. Κόβουμε 36 κομμάτια μαγειρικό σπάγκο των 30cm και τα βουτάμε στις 2 κουταλιές ελαιόλαδο. 
Παίρνουμε ένα μπαλάκι και βάζουμε στη μέση του ένα κομμάτι σπάγκο. Το δένουμε από κάτω. Βάζουμε ακόμα 2 κομμάτια σπάγκο διαγώνια, τα οποία επίσης δένουμε από κάτω. Θα σχηματίσουμε δηλαδή 6 μικρά τρίγωνα. Με όσο ζυμάρι μείνει κάνουμε ένα μπαστουνάκι και το κόβουμε σε κομματάκια 2-3 εκ. Τη ζύμη αυτή θα τη χρησιμοποιήσουμε για κοτσανάκι στις κολοκύθες μας. 
Αφήνουμε τα ψωμάκια – κολοκύθες μας να φουσκώσουν για 30 λεπτά και τα αλείφουμε με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180°C στον αέρα για 25-30 λεπτά. Τα κοτσανάκια θα τα ψήσουμε μόνο για 10 λεπτά. Βγάζουμε τα ψωμάκια από το φούρνο και κρατώντας τα με μια πετσέτα για να μην καούμε, κόβουμε και αφαιρούμε τον σπάγκο. Με ένα ψαλίδι ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση από το ψωμάκι και βάζουμε μέσα το κοτσανάκι. 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές