Κολοκυθόσουπα

linkedin
Μερίδες
5
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
60'
totalTime
Συνολικός χρόνος
60'
Υλικά

¼ φλ. (60ml) ελαιόλαδο
2 κουταλιές (30γρ.) βούτυρο ανάλατο
2 φλ. (200γρ.) πράσο (το άσπρο μέρος μόνο) κομμένο σε ροδέλες
1 κιλό (7 φλ.) κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
2 φλ. (300γρ.) καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 ½ κουταλάκι (5γρ.) φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
2 κουταλάκια (16γρ.) επιτραπέζιο αλάτι
1 κουταλάκι (3γρ.) αρτυσιά (κύμινο)
½ φλ. (125ml) άσπρο ξηρό κρασί
1 1/2 λίτρο (6 φλ.) ζεστό νερό
Για το σερβίρισμα
τυρί μασκαρπόνε ή ξινή κρέμα (Sour Cream) ή γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος
κολοκυθόσπορους
μαύρο πιπέρι ή καγιέν

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Όταν λιώσει το βούτυρο σοτάρουμε το πράσο μέχρι να γυαλίσει, για περίπου 5 λεπτά. Βάζουμε την κολοκύθα και το καρότο. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και άρωμα. Προσθέτουμε το τζίντζερ, το πιπέρι, το αλάτι και την αρτυσιά. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το νερό. Βράζουμε για 20-25 λεπτά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο. Πολτοποιούμε τη σούπα απευθείας στην κατσαρόλα με ραβδο-μπλέντερ, αν έχουμε, ή βάζοντάς τη λίγη – λίγη στο μπλέντερ.
Ξαναζεσταίνουμε τη σούπα και σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα βάζοντας στο κέντρο μια κουταλιά από το τυρί κρέμα ή την ξινή κρέμα ή το γιαούρτι ή την κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζουμε με κολοκυθόσπορους. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με λίγο μαύρο πιπέρι ή καγιέν. 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές