My chocolate Valentine!

14 Φεβρουαρίου 2020
linkedin
Μερίδες
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
20 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
32 λεπτά
Υλικά
Για το κέικ
½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κ.σ. κακάο σε σκόνη, χωρίς ζάχαρη
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
⅓ φλ. ουδέτερο λάδι (π.χ. κανόλα ή ελαιοκράμβη)
½ φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
⅓ ξινόκρεμα, πλήρη σε λιπαρά
1 μεγάλο αυγό
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. ζεστό καφέ
Για την γκανάζ
85 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα, κομμένη
¼ φλ. κρέμα γάλακτος (35-36% λιπαρά)
Λίγο σιρόπι καλαμποκιού ελαφρύ, (για να είναι μαλακή η γκανάζ, προαιρετικό)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, και τοποθετούμε μια σχάρα στην πιο χαμηλή ράγα του φούρνου.
Απλώνουμε λαδόκολλα στη βάση ενός ταψιού για κέικ (διαμέτρου 15 εκ και ύψους 5 εκ.) και λαδώνουμε ελαφρώς τα πλαϊνά με λάδι.
Ακολούθως, σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάμε με σύρμα το αλεύρι, σκόνη κακάο και μαγειρική σόδα. Το αφήνουμε στο πλάι. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε με σύρμα το λάδι, ζάχαρη, ξινόκρεμα, αυγό, εκχύλισμα βανίλιας και καφέ. Συνδυάζουμε τα δύο μπολ και χτυπάμε μέχρι να ανακατωθούν καλά. 
Περιχύνουμε το μείγμα μέσα στο ταψί και ψήνουμε για 29-32 λεπτά ή μέχρι να σπρώχνουμε μια οδοντογλυφίδα μέσα στο κέικ και να βγαίνει καθαρή. 
Αφαιρούμε το κέικ από το ταψί, γέρνοντας το στο ένα χέρι, βγάζοντας τη λαδόκολλα από την πάτο και τοποθετώντας το σε μια μικρή βάση για κέικ.
Σε μπεν μαρί, συνδυάζουμε την κομμένη σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος και το σιρόπι καλαμποκιού (αν χρησιμοποιούμε). Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και μαλακώσει. Αλλιώς, λιώνουμε τη σοκολάτα και την κρέμα σε ένα microwave σε χαμηλή ένταση. Περιχύνουμε τη σοκολάτα πάνω από το κέικ και δημιουργούμε σχήματα με μια σπάτουλα.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές