Γαλατόπιτα

07 Φεβρουαρίου 2022
linkedin
Μερίδες
8
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
60 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
120 λεπτά
Υλικά
Για τη ζύμη για 1 πίτα 28 ή 26 εκατοστά
504 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
216 γρ. αλεύρι χωριάτικο
72 γρ. ελαιόλαδο
14 γρ. αλάτι
360-396 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
 
Για τη γέμιση
720 γρ. γάλα
72 γρ. αλεύρι χωριάτικο
180 γρ. ζάχαρη
150 γρ. αυγά ολόκληρα
20 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
2 πρέζες Αλάτι
½ κ.γ. κανέλα αλεσμένη
 
Για τα φύλλα
Ελαιόλαδο για τα φύλλα, ή βούτυρο κλαριφιέ
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα 
60 γρ. ζάχαρη για πασπάλισμα των φύλλων
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
1. Σε μεγάλη μπασίνα ρυζιάζουμε τα αλεύρια, με το ελαιόλαδο και το αλάτι 10 λεπτά.
2. Ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας, σκεπάζουμε να ξεκουραστεί 20 με 30 λεπτά.
 
Για τη γέμιση
1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το  αλεύρι, και τη βανίλια, ανακατεύοντας με  σύρμα να μην σβολιάσει, μέχρι να σφίξει η κρέμα.
2. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5-6 λεπτά. Ανακατεύουμε γρήγορα τα αυγά με την κανέλα για να μην κόψουν.
3. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία μέρη.
4. Ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα.
5. Λαδώνουμε το ταψί, βάζουμε το πρώτο φύλλο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και καρύδια, και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και στα τρία φύλλα, λαδώνοντας παράλληλα.
6. Απλώνουμε από πάνω την κρέμα με σπάτουλα, και γυρνάμε τα φύλλα προς τα μέσα     ,γύρω γύρω.
7. Λαδώνουμε από πάνω και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
8. Ψήνουμε την γαλατόπιτα για 45 με 55 λεπτά στους 170° C μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές