Κοτόπουλο με αρακά και πατατούλες (για 4 άτομα)

21 Οκτωβρίου 2014
Μαγειρεύεται χειμώνα-καλοκαίρι και φέρνει σε όλο το σπίτι μυρωδιές παραδοσιακού φαγητού που θυμίζει… μαμά! Ετοιμαστείτε για… μακροβούτια με ψωμάκι.
 
Θα χρειαστείτε: 
1 ολόκληρο κοτόπουλο σε μερίδες
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 μέτριες πατάτες
2 καρότα
1 κ.γλ. πάπρικα (σκόνη)
½ κούπα λευκό, ξηρό κρασί
2 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 πρέζα ζάχαρη
300 γρ. αρακάς
1 κ.σ. άνηθο
αλάτι, πιπέρι
 
Πάμε…
Παίρνουμε 1 ολόκληρο κοτόπουλο και ζητάμε στο Κρεοπωλείο να μας το κόψουν σε 8 μερίδες. Στην κουζίνα μας τώρα, πλένουμε το πουλερικό, το ταμπονάρουμε καλά με χαρτί κουζίνας, το αραδιάζουμε σε δίσκο και το αλατοπιπερώνουμε γενναία. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε τις πατάτες μας και τις τεμαχίζουμε σε κυβάκια, παρομοίως και τα καρότα μας σε μικρές λωρίδες. Ξεφλουδίζουμε τις ώριμες ντομάτες και τις κόβουμε σε καρέ. Σε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Σοτάρουμε τις μερίδες του κοτόπουλου να ροδίσουν γύρω-γύρω. Αφού πάρει χρώμα το κρέας μας, χαμηλώνουμε ένα κλικ τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι να έρθει να καραμελώσει. Μετά ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τις πατάτες, τα καρότα και την σκόνη πάπρικα, φέρνουμε μια γύρα κι αφήνουμε 1’-2’. Χύνουμε με προσοχή το λευκό κρασί κι αφήνουμε για 1’ να τραβήξει. Προσθέτουμε στο φαγητό τον ντοματοπελτέ και τα κυβάκια της ντομάτας και μια μυτούλα ζάχαρη. Ζεσταίνουμε νερό στον βραστήρα και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τόσο νερό, ώστε να σκεπαστεί μέχρι τη μέση το φαγάκι μας. Βάζουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε για 15’. Για το τέλος, προσθέτουμε τον κατεψυγμένο αρακά μας, αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται και μαγειρεύουμε για ακόμη 25’ περίπου. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον προσθέτουμε στο κοτόπουλο, ανακατεύουμε να πάει παντού και μαγειρεύουμε άλλα 5’-10’. Γαρνίρουμε το πιάτο με χοντροτριμμένη φέτα και… βουτάμε δίχως αύριο με φέτες ψωμιού.
 
facebook.png instagram.png twitter.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές