Καρπασίτικες πίτες

01 Σεπτεμβρίου 2025
linkedin
Μερίδες
9-10
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
20'
totalTime
Συνολικός χρόνος
60΄
Υλικά
  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι Χωριάτικο (και επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων)
  • 1 κουταλάκι (8γρ.) αλάτι
  • 1/3 φλ. (85ml) ηλιέλαιο ή και ελαιόλαδο
  • 2 φλ. (500ml) χλιαρό νερό

Για το άλειμμα των φύλλων

  • 2 φλ. (430ml) φυτικό βούτυρο λιωμένο ή χοιρινό λίπος λιωμένο

Για το ψήσιμο

  • ½ φλ. (115ml) ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  • θυμαρίσιο μέλι
Εκτέλεση
  1. Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το ηλιέλαιο και ρυζιάζουμε. Δηλαδή, τρίβουμε με τις παλάμες μας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία αφράτη, μαλακή ζύμη.
  2. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά. Παίρνουμε ζυμάρι και πλάθουμε μπαστουνάκια. Κόβουμε κομματάκια 60 γρ. από τη ζύμη. Τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.
  3. Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με λίγο αλεύρι και παίρνουμε 3 μπαλίτσες. Τις ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη, πιέζοντας το ζυμάρι από όλες τις πλευρές. Αν έχουμε ηλεκτρική μηχανή φύλλου, ανοίγουμε σταδιακά το φύλλο από το πιο χοντρό, στο πιο λεπτό. Βάζουμε τα 3 φύλλα που σχηματίσαμε κάθετα μπροστά στον πάγκο εργασίας μας. Αλείφουμε το κάθε φύλλο με το λιωμένο φυτικό βούτυρο (περίπου 15ml). Όταν αλείψουμε και τα 3 φύλλα, ξεκινάμε να ρολάρουμε το πρώτο φύλλο, από κάτω προς τα πάνω. Το μπαστουνάκι που σχηματίστηκε, το βάζουμε στην άκρη του δεύτερου φύλλου και συνεχίζουμε να ρολάρουμε. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με το τρίτο φύλλο. Παίρνουμε το μπαστουνάκι και το κρατάμε όρθιο. Πιέζουμε το ζυμάρι προς τα κάτω, θα το δούμε να ανοίγει φύλλα – φύλλα. Το πιέζουμε λίγο με την παλάμη. Το αφήνουμε στην άκρη για 10 – 15 λεπτά, να σφίξει το βούτυρο. Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι και ανοίγουμε την πίτα στρογγυλή με διάμετρο περίπου 18-20 εκ. Ανοίγουμε προσεκτικά για να παραμείνουν οι κύκλοι που σχηματίστηκαν με το ρολάρισμα στη μέση. Αν θα κάνουμε πολλές πίτες, βάζουμε ενδιάμεσα τους αντικολλητική λαδόκολλα που έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τις φυλάξουμε και στην κατάψυξη.
  4. Βάζουμε το σάτζιν ή αντικολλητικό τηγάνι και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί βάζουμε την καρπασίτιτκη πίτα, την αλείφουμε και από πάνω με ελαιόλαδο και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Η χαμηλή θερμότητα θα δώσει την ευκαιρία και στο εσωτερικό φύλλο να ψηθεί. Αφήνουμε την πίτα να ροδίσει από τη μία πλευρά και τη γυρίζουμε και από την άλλη. Αν χρειαστεί αλείφουμε με ακόμα λίγο ελαιόλαδο.
  5. Βγάζουμε την καρπασίτικη πίτα από το τηγάνι και την περιχύνουμε με μπόλικο μέλι.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png