Η μεταμόρφωση της κολοκύθας

01 Νοεμβρίου 2016
Το Halloween έχει περάσει και εσείς έχετε μείνει σπίτι με πολλή κολοκύθα. Εμείς σας προσφέρουμε τρεις τρόπους να την αξιοποιήσετε έξυπνα!
 

Πουρές κολοκύθας

 
Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιήσετε την κολοκύθα που απόμεινε, αφού με τον πουρέ μπορείτε να φτιάξετε από muffin μέχρι σούπα. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορείτε να τον φυλάξετε στην κατάψυξη. Ο γενικός κανόνας είναι ότι ½ κιλό φρέσκιας κολοκύθας θα βγάλει περίπου 3 φλιτζάνια πουρέ κολοκύθας.
 
Δημιουργία πουρέ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια (δεν αφαιρούμε την φλούδα), τα πλένουμε κάτω από φρέσκο νερό και τα σκουπίζουμε με μια καθαρή πετσέτα. Αλείφουμε τα κομμάτια με ελαιόλαδο. Τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε στον φούρνο, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Για να δούμε ότι έχει ψηθεί τρυπάμε με μαχαίρι. Το ψήσιμο θα πάρει περίπου 90 λεπτά. Όταν μαλακώσει, αφαιρούμε τα κομμάτια της κολοκύθας από τον φούρνο και τα τοποθετούμε σε μια επιφάνεια μέχρι να κρυώσουν. Με ένα εργαλείο παγωτού, αφαιρούμε την ψίχα της κολοκύθας και ακολούθως την βάζουμε σε ένα blender ή ένα food processor. Την κτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές. Επειδή η ψίχα της κολοκύθας έχει πολλά υγρά, πρέπει να την στραγγίσουμε. Για το κάνουμε αυτό, τοποθετούμε ένα φίλτρο καφέ ή μια πετσέτα, πάνω από ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα την κολοκύθα. Περιμένουμε να στραγγίσουν τα υγρά εντελώς, για περίπου 2 ώρες ενώ ανακατεύουμε κατά φάσεις. 
 
Όταν ο πουρές έχει κρυώσει εντελώς, μπορούμε να τον φυλάξουμε σε ειδικές σακούλες κατάψυξης ή ακόμα και σε θήκες για παγάκια και τοποθετούμε στην κατάψυξη. Έτσι θα έχετε πουρέ και για μελλοντικές χρήσεις.
 
Pumpkin puree

Κολοκυθόσουπα

Συνταγές για κολοκυθόσουπα υπάρχουν πολλές. Εμείς θα σας δώσουμε για μια σούπα βελουτέ όλο γεύση!
 
Υλικά:
 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
 
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
 
2 σκ. σκόρδο, κομμένες σε φέτες
 
600 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια
 
1 πατάτα, σε κομμάτια
 
2 καρότα, σε κομμάτια
 
1 πράσο ( μόνο το λευκό μέρος), σε κομμάτια
 
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
 
3 φλ. ζωμό κοτόπουλο
 
½ φλ. κρέμα γάλακτος
 
1 κ.σ. κολοκυθόσπορους , καβουρδισμένους
 
Εκτέλεση:
 
Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα λαχανικά ( καρότο, πράσο και κολοκύθα), το μοσχοκάρυδο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί ώσπου να επικαλυφθούν όλα με το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το ζωμό και 2 φλ. νερό και ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς. Όταν βράσουν, ρίχνουμε την ένταση, στο χαμηλό, καλύπτουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά, σε δόσεις, μεταφέρουμε στο blender και κτυπάμε μέχρι να μαλακώσει η σούπα. Επιστρέφουμε τη σούπα σε μια κατσαρόλα και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε μέσα την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε είτε με μαϊντανό, είτε με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι και στο τέλος, με λίγο ελαιόλαδο. 
 
Pumpkin soup

Μάσκα ομορφιάς με...κολοκύθα

 
Το ξέρατε ότι η κολοκύθα είναι ωφέλιμη και για την επιδερμίδα σας; Είναι γεμάτη βιταμίνες Α, C και Ε (όλες συμμαχούν στον πόλεμο ενάντια την ρυτίδα), έχει beta-carotene,  ψευδάργυρο, κάλλιο και αντιοξειδωτικά στοιχεία.
 
Υλικά: ( Για μια μάσκα προσώπου)
 
2 κ.σ. πουρέ κολοκύθας (δείτε πως να τον φτιάξετε πιο πάνω)
 
½ κ.γ. μέλι
 
½ κ.γ. γάλα ( άπαχο ή ακόμα σόγιας ή αμυγδάλου)
 
Εκτέλεση:
 
Καθαρίζουμε καλά το πρόσωπό μας. 
 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τον πουρέ κολοκύθας, το μέλι και το γάλα. Με τα δάκτυλα μας, απλώνουμε καλά την μάσκα στο πρόσωπο μας, αποφεύγοντας την περιοχή πολύ κοντά στα μάτια. Εάν θέλετε να βάλετε μάσκα και στο λαιμό σας, τότε θα πρέπει να διπλασιάσετε τη δόση. Αφήνουμε τη μάσκα στο πρόσωπό μας για περίπου 20 λεπτά. Ξεπλένουμε το πρόσωπο με πετσέτα βουτηγμένη σε χλιαρό νερό και ακολούθως απλώνουμε ενυδατική κρέμα.
 
Pumpkin mask
 
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές