Φτιάξτε υγιεινές μπάρες δημητριακών

27 Ιανουαρίου 2015
Λατρεύετε τις μπάρες δημητριακών; Αν ναι, τότε τι θα λέγατε να φτιάχναμε στο σπίτι τις δικές μας μπάρες δημητριακών, οι οποίες θα είναι και νόστιμες και απόλυτα υγιεινές; Η συνταγή μας περιλαμβάνει μάλιστα συστατικά που βοηθάνε στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ διαθέτουν μία γήινη και πλούσια γεύση. 
 
Θα χρειαστείτε
2 φλ. καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια καρύδια πεκάν
2 φλ. βρώμη ή έτοιμο μούσλι
1,5 φλ. καθαρισμένους χουρμάδες (Ισράηλ)
1 κοφτή κ. γλ. κανέλα (ή και λίγο τζίντζερ ή μοσχοκάρυδο)
¼ κ.γλ. αλάτι
2 φλ. καθαρισμένα και κομμένα πράσινα μήλα Granny Smith
50 γρ. σοκολάτα προαιρετικά (ό,τι σας αρέσει).
 
Πάμε...
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδόκολλα, στρώνουμε τη βρώμη (ή το μούσλι) και τα κομμένα πεκάν. Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο για 15’, ανακατεύοντας ενδιαμέσως 2-3 φορές, ωσότου ψηθούν και γίνουν ελαφρώς τραγανά τα υλικά. Αφού ετοιμαστούν τα πεκάν και η βρώμη, διατηρούμε την θερμοκρασία του φούρνου και στρώνουμε σε ένα μεταλλικό ταψάκι (30x13) ή τετράγωνο σκεύος (20X20) μία λαδόκολλα που να εξέχει περιμετρικά.
 
Στο μπλέντερ ρίχνουμε τα καβουρδισμένα καρύδια πεκάν με την βρώμη, προσθέτοντας σταδιακά τους χουρμάδες, την κανέλα και το αλάτι. Τα χωρίζουμε σε δύο δόσεις και τα χτυπάμε ωσότου να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια, ανακατεύοντας ενδιαμέσως με μία σπάτουλα.
 
Προσθέτουμε τα κομμένα μήλα. Όταν αλεσθούν όλα καλά, μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι και το στρώνουμε με την σπάτουλα.
 
Ψήνουμε το μείγμα για 20’ στους 175°C κι αφήνουμε να κρυώσει για 15’ ακόμα, προτού σχηματίσουμε τις μπάρες κόβοντας τες σε ίσα, μακρόστενα κομμάτια.
 
Αφού κρυώσουν καλά οι μπάρες, ζεσταίνουμε την σοκολάτα σε μπεν-μαρί. Με ένα κουτάλι στάζουμε την λιωμένη σοκολάτα πάνω στις μπάρες όσο αυτές βρίσκονται στο ταψάκι. Τις τοποθετούμε στην κατάψυξη για 10’, μέχρι να πήξει η σοκολάτα. Αφού κρυώσει καλά κι η σοκολάτα, σηκώνουμε την λαδόκολλα από το ταψάκι και ξεχωρίζουμε τις μπάρες σε τεμάχια.
 
Tip
Διατηρούνται στο ψυγείο. Τυλίγουμε την κάθε μια σε ένα κομμάτι λαδόκολλας, για να την μεταφέρουμε μαζί μας.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές