Νηστίσιμη μηλόπιτα

20 Μαρτίου 2023
linkedin
Μερίδες
8 pieces
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
30'
totalTime
Συνολικός χρόνος
120'
Υλικά

Για τη ζύμη
1 1/3 φλ. (200γρ.) αλεύρι φαρίνα
½ φλ. (115 γρ.) μαργαρίνη ή φυτικό βούτυρο, παγωμένο
2 κουταλιές (35 γρ.) ζάχαρη
1 κουταλιά (10ml) εκχύλισμα βανίλιας
3 κουταλιές (30ml) νερό παγωμένο
2-3 κουταλιές (30-45γρ.) αλεύρι, για το άνοιγμα της ζύμης

Για τη γέμιση
3 κουταλιές (45γρ.) καστανή ζάχαρη 
1 κιλό (4-5) κόκκινα μήλα
1 λεμόνι, το χυμό 
1 κουταλιά (6γρ.) κανέλα σε σκόνη
1 κουταλιά (15γρ.) μαργαρίνη ή φυτικό βούτυρο, λιωμένο
2 κουταλιές (40γρ.) μαρμελάδα της προτίμηση μας

 

Εκτέλεση

Απλώνουμε λίγη μαργαρίνη ή φυτικό βούτυρο σε μία ταρτιέρα περίπου 23εκ. με αφαιρούμενη βάση και την αφήνουμε στην άκρη. 
Σε ένα food processor βάζουμε το αλεύρι, τη παγωμένη μαργαρίνη ή το φυτικό βούτυρο, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
Ανακατεύουμε για 2-3 δευτερόλεπτα και προσθέτουμε λίγο – λίγο το νερο και ξανά ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη. 
Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη στις διαστάσεις της ταρτιέρας. Αν θέλουμε για ευκολία την ανοίγουμε επάνω σε μια αντικολλητική λαδόκολλα. 
Με τη βοήθεια του πλάστη, βάζουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και αφαιρούμε τη ζύμη όπου εξέχει.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε καλά όλη την επιφάνεια της τάρτας ώστε να φύγει όλος ο αέρας. Καλύπτουμε με αντικολλητική λαδόκολλα και γεμίζουμε με βαρίδια ψησίματος ή όσπρια.
Τοποθετούμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Ψήνουμε τη βάση της τάρτας με τυφλό ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά. 
Αφαιρούμε τα βαρίδια και αφήνουμε την τάρτα στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, κόβουμε τα μήλα με το μαντολίνο σε πολύ λεπτές φέτες.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, την κανέλα και ανακατεύουμε. 
Απλώνουμε στη βάση της τάρτας την καστανή ζάχαρη.
Αρχίζουμε να τοποθετούμε τις φέτες μήλου περιμετρικά της βάσης μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της ταρτιέρας. 
Με ένα πινέλο αλείφουμε την τάρτα με τη μαργαρίνη ή το φυτικό βούτυρο και
ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά. 
Αλείφουμε τη ζέστη τάρτα με τη μαρμελάδα και σερβίρουμε.

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές