Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Χοντροκόβουμε τα καρύδια με ένα μαχαίρι. Βάζουμε το 1 ½ φλιτζάνι καρύδια στο μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε. Δεν τα βάζουμε στο μπλέντερ γιατί γίνουν σκόνη και θα σκληρύνει το κέικ μας. Σε ένα μπολ, βάζουμε τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε για να βγάλει το ξύσμα τα αιθέρια έλαια του και να αρωματιστεί η ζάχαρη.
Σε ‘ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη. Χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά το 1/3 από το μίγμα του αλευριού, το χυμό πορτοκαλιού και μετά το υπόλοιπο μίγμα αλευριού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και βάζουμε αντικολλητική λαδόκολλα σε στρογγυλό ταψί 24-25 εκ. Για να βάλουμε και στα τοιχώματα αντικολλητική λαδόκολλα τη διπλώνουμε στα τέσσερα και μετά ξαναδιπλώνουμε ακόμα 2-3 φορές, να σχηματιστεί ένα τρίγωνο. Βάζουμε την άκρη του τριγώνου στη μέση της βάσης και το παίρνουμε μέχρι την άκρη από τα τοιχώματα. Όσο εξέχει το κόβουμε με ένα ψαλίδι. Μετά, τη βάση του τριγώνου κάνουμε με ένα ψαλίδι, 2 σχισμές. Ανοίγουμε την αντικολλητική λαδόκολλα και τη βάζουμε στο ταψί. Έτσι, δεν χρειάζεται να λαδώσουμε και να αλευρώσουμε το ταψί.
Βάζουμε μέσα στο ταψί, τη φανουρόπιτα και πασπαλίζουμε με το ½ φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια που κρατήσαμε. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 55 λεπτά.