Φανταστικές πίτες με ελιές

24 Ιουλίου 2023
linkedin
Μερίδες
6
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
60'
totalTime
Συνολικός χρόνος
5-6' per pie
Υλικά

Για τη ζύμη

  • 3 φλ. (450γρ.) αλεύρι Χωριάτικο
  • 1 κουταλάκι (8γρ.) αλάτι
  • 1 φλ. (250ml) νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Για την πάστα ελιάς

  • 1 φλ. (110γρ.) ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
  • 1/4 φλ. (65ml) ηλιέλαιο
  • ½ φλ. (50γρ.) φρέσκα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα 
  • 20 φύλλα, περίπου, φρέσκο δυόσμο
  • ελάχιστο μαύρο πιπέρι

Για ζύμωμα και τηγάνισμα

  • ½ φλ. (130ml) ηλιέλαιο
Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε. Βάζουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη. Τη ζυμώνουμε καλά για 7-8 λεπτά.  Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 - 25 λεπτά. 
Παράλληλα, ετοιμάζουμε την πάστα ελιάς: Σε ένα μικρό μπλέντερ βάζουμε τις ελιές, το ελαιόλαδο και αλέθουμε. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα φύλλα δυόσμου και το μαύρο πιπέρι. Αλέθουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ωραία πάστα ελιάς. 

Δουλεύουμε λίγο τη ζύμη και την κόβουμε σε 6 κομμάτια των 120γρ. Αλείφουμε με ηλιέλαιο τον πάγκο της κουζίνας μας και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ορθογώνιο φύλλο. Τοποθετούμε δύο κουταλιές από την πάστα ελιάς και απλώνουμε παντού σε όλο το φύλλο. Τυλίγουμε το φύλλο σε μπαστουνάκι, το τεντώνουμε λίγο, και το τυλίγουμε σε σαλιγκάρι. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Με ένα πλάστη ανοίγουμε το «σαλιγκάρι» σε στρογγυλό φύλλο 15 - 18 εκ. και πάχος ½ εκ., περίπου. Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι.  Όταν ζεσταθεί βάζουμε την πίτα. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά από τη μια πλευρά και γυρίζουμε από την άλλη. Αλείφουμε με ηλιέλαιο την επιφάνεια της πίτας και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Γυρίζουμε και πάλι από την άλλη πλευρά, αλείφουμε με λάδι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να ψηθεί η πίτα.  Σερβίρεται ζεστή – ζεστή ή και κρύα. 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές