Κυπριακές πίτες για σουβλάκια

03 Ιουνίου 2022
linkedin
Μερίδες
16
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
2 ώρες και 15 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
2 ώρες και 35 λεπτά
Υλικά

3 ½  φλ. (525γρ.) αλεύρι Χωριάτικο 
1 κουταλάκι (8γρ.) αλάτι
1 κουταλιά (12γρ.) ζάχαρη
2 κουταλάκια (6γρ.) ξηρή μαγιά
3 κουταλιές (24ml) σπορέλαιο (ηλιέλαιο κ.λπ)
1 1/4 φλ. (310ml) χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτυμε το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το λάδι. Ρυζιάζουμε, δηλαδή τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Ρίχνουμε λίγο – λίγο το νερό και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει η ζύμη, περίπου 1 – 1 ½ ώρα. 
Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας μας με αλεύρι και βάζουμε τη μισή ζύμη. Την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο μπαστουνάκι. Την κόβουμε στη μέση και μετά σε 4 ίσα μέρη των 55 γρ. Παίρνουμε ένα – ένα τα κομμάτια, τα δουλεύουμε με τα δάχτυλα βάζοντας την ενωμένη ζύμη προς τα κάτω. Αν έχει σχισμές στο κάτω μέρος η ζύμη την τσιμπάμε για να ενωθούν. Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι και βάζουμε τα μπαλάκια. Το σκεπάζουμε με πετσέτα. 
Τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να φουσκώσουν. Αλευρώνουμε την πάγκο εργασίας μας και με ένα πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε οβάλ σχήμα, όπως είναι μια μέτρια κυπριακή πίτα, περίπου 14-16 εκ. Τις βάζουμε πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια και τις σκεπάζουμε για 15 λεπτά. 
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά. Όταν ζεσταθεί χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ψήνουμε τις πίτες για 40-50 δευτερόλεπτα από την κάθε μεριά. Όταν τις δούμε να φουσκώνουν αρκετά είναι έτοιμες. Τις βγάζουμε και τις τυλίγετε σε πετσέτα. Με αυτό τον τρόπο θα μείνουν μαλακές. 

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές