Ο μπακαλιάρος της 25η Μαρτίου

24 Μαρτίου 2023
linkedin
Μερίδες
6 people
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
60'
totalTime
Συνολικός χρόνος
120'
Υλικά

1 κιλό φιλεταρισμένο μπακαλιάρο
Για το κουρκούτι
1 φλ. (150γρ.) αλεύρι Φαρίνα
½ φλ. (75γρ.) κορν φλάουερ
1 κουταλιά (5γρ.) κάρι
1 τενεκεδάκι (330ml) μπύρα παγωμένη
Για το τηγάνισμα
1 φλ. (150γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μπόλικο ηλιανθέλαιο
Για την σκορδαλιά
1 κιλό πατάτες
8-10 σκελίδες (20γρ.) σκόρδο ξεφλουδισμένο
5 κουταλιές (45 ml) άσπρο ξύδι ή χυμό λεμονιού
2/3 φλ. (170ml) ελαιόλαδο
2 κουταλάκια (16γρ.) αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές (8γρ.) μαϊντανό για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

Για την σκορδαλιά: Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 1 ½ λίτρο νερό από τη βρύση, προσθέτουμε τις πατάτες και 1 κουταλάκι αλάτι. Τις βάζουμε στη φωτιά και όταν κοχλάσει το νερό, χαμηλώνουμε την εστία στο μέτριο. Βράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη για 3-4 λεπτά.
Σε ένα μπλέντερ, βάζουμε το σκόρδο, το άσπρο ξύδι ή το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και αλέθουμε. Βάζουμε τις χλιαρές πατάτες σε ένα μπολ και τις πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα με το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.
Για το κουρκούτι: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουερ, το κάρι και την παγωμένη μπύρα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να διαλυθεί το αλεύρι και το κορν φλάουερ. Βάζουμε το κουρκούτι στο ψυγείο για 30 λεπτά. Αυτό είναι και το μυστικό για το τραγανό κουρκούτι. 
Για τον μπακαλιάρο: Κόβουμε το φρέσκο μπακαλιάρο σε φέτες. Αν θα πάρουμε παστό μπακαλιάρο θα πρέπει 2 μέρες πριν τον ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγει το αλάτι. Σε ένα μπολ βάζουμε μπόλικο νερό και τοποθετούμε μέσα ένα σουρωτήρι με βάση που να μην αγγίζει τον πάτο του μπολ. Αυτό θα βοηθήσει να μην ξανακολλήσει το αλάτι στον μπακαλιάρο.  Βάζουμε μέσα στο σουρωτήρι τα κομμάτια του μπακαλιάρου με την πέτσα προς τα πάνω. Βάζουμε στο ψυγείο και κάθε 3 ώρες περίπου αλλάζουμε το νερό. Αυτό γίνεται για 18-24 ώρες ανάλογα με το πόσο αλατισμένος θέλουμε να είναι ο μπακαλιάρος σας. 
Για το τηγάνισμα: Βάζουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο. Τινάσσουμε για να φύγει το επιπλέον αλεύρι. Βγάζουμε το κουρκούτι από το ψυγείο και βουτάμε μέσα τον μπακαλιάρο. Τον βάζουμε στο ζεστό λάδι και τηγανίζουμε για 5-6 λεπτά από την κάθε πλευρά ή μεχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και να γίνει τραγανό το κουρκούτι. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο που έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας για να φεύγει το επιπλέον λάδι.
Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό. 

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές