Χριστουγεννιάτικη γέμιση

linkedin
Μερίδες
Γέμιση για μια γαλοπούλα
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
30'
totalTime
Συνολικός χρόνος
60'
Υλικά

3 κουταλιές ελαιόλαδο 
3 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
1 φλ. ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κιλό κιμά χοιρινό ή κοτόπουλο 
½ φλ. άσπρο ξηρό κρασί
2 φλ. ρύζι μπάρμποιλ (Parboiled)
1 φλ.  κάστανα βρασμένα ή κατεψυγμένα
2/3 φλ. σταφιδάκια
4-5 πάστα σύκα ψιλοκομμένα
4-5 παστά χρυσόμηλα (βερίκοκα) ψιλοκομμένα
½ φλ. χαλεπιανά ή πινόλια (κουκουνάρια) καβουρδισμένα
½ κουταλάκι κανέλα
1 κοφτό κουταλάκι κύμινο (αρτυσιά) 
½ κοφτό κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι μαγειρικό αλάτι
4 φλ. ζεστό νερό
½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Όταν λιώσει το βούτυρο σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μετά, βάζουμε το κιμά και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ασπρίσει. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε το ρύζι, τα κάστανα, τα σταφιδάκια, τα σύκα, τα χρυσόμηλα, τα χαλεπιανά ή πινόλια,  την κανέλα, το κύμινο, το μαύρο πιπέρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το νερό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλο το νερό. Ανακατεύουμε πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε. 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές