Κανελόνια με σπανάκι και μπεσάμελ

30 Σεπτεμβρίου 2022
linkedin
Μερίδες
8
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
30'
totalTime
Συνολικός χρόνος
1 ώρα και 10 λεπτά
Υλικά

1 συσκευασία (250γρ.) κανελόνια
¼ φλ. (60ml) ελαιόλαδο
1 φλ. (100γρ.) ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. (100γρ.) φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5 δέσμες (14 φλ. / 700γρ.) σπανάκι χοντροκομμένο
1 κουταλάκι μαγειρικό αλάτι
½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 συσκευασία (200γρ.) φέτα
1 φλ. (200γρ.) αναρή ανάλατη
Για την μπεσαμέλ
3 κουταλιές (30ml) ηλιέλαιο
2 κουταλιές(30γρ.)  αλεύρι
3 φλ. (750ml) γάλα
2 αυγά (M)
1 φλ. (100γρ.) χαλλούμι τριμμένο στη λεπτή μεριά του τρίφτη
Για το ταψί
1/3 φλ. (85ml) νερό ζεστό
1 κουταλάκι (8γρ.) ζωμό λαχανικών
1 καλά γεμάτη κουταλιά (30γρ.) πάστα ντομάτας 

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα το ταψί: Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, το ζωμό και την πάστα ντομάτας. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνουμε το μίγμα στη βάση ενός ταψιού με διαστάσεις 23Χ31εκ.
Για τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Βάζουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ανακατεύουμε και βάζουμε το σπανάκι. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε για 2 λεπτά. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και σοτάρουμε ακόμα 2 λεπτά να μαράνει το σπανάκι. Το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να στραγγίσει και να κρυώσει. Θρυμματίζουμε μέσα τη φέτα και τον αναρή. Ανακατεύουμε καλά.
Κλείνουμε τη μια τρύπα από το κανελόνι και το γεμίζουμε με το μίγμα. Αν θέλουμε το κάνουμε με τα χέρια μας ή βάζουμε το μίγμα σε ένα κορνέ. Βάζουμε τα 22 κανελόνια στο ταψί.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν ζεσταθεί βάζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα φουέτ (χτυπητήρι) μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Βάζουμε ένα – ένα τα αυγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Προσθέτουμε τα 2/3 φλ. τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Την απλώνουμε πάνω από τα κανελόνια και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο χαλλούμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές