Γύρος κοτόπουλου σε φόρμα

04 Ιουλίου 2025
linkedin
Μερίδες
6-8
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
10'
totalTime
Συνολικός χρόνος
70'
Υλικά
  • 1½ κιλό μπούτι κοτόπουλου χωρίς κόκαλο & πέτσα

 

Για τη μαρινάδα

  • 4 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι 
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 1 κουταλιά πάστα ντομάτας
  • 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα 
  • ½ κουταλάκι κύμινο (αρτυσιά)
  • 1 κουταλάκι ρίγανη 
  • 1 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/3 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

  • κυπριακές πίτες
  • τζατζίκι
  • κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια
  • αγγουράκια ψιλοκομμένα
  • ντομάτες ψιλοκομμένες 
Εκτέλεση

1. Απλώνουμε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής. Με ένα μαχαίρι, ανοίγουμε το κοτόπουλο για να «ανοίξει» και να λεπτύνει. Βάζουμε από πάνω πλαστική μεμβράνη και το χτυπάμε. Με αυτό τον τρόπο θα μπει ομοιόμορφα στη φόρμα και θα ενωθούν καλύτερα τα κομμάτια του κοτόπουλου στο ψήσιμο.

 

2. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε καλύτερα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (ή όλο το βράδυ).


3. Βάζουμε αντικολλητική λαδόκολλα σε μια ορθογώνια φόρμα (στη βάση και τα πλαϊνά και απλώνουμε μέσα το κοτόπουλο σε στρώσεις πιέζοντας το συνέχεια. Όταν βάλουμε όλα τα κομμάτια κοτόπουλου, τα πιέζουμε δυνατά με τα χέρια ή με ένα βαρύ ποτήρι για να γίνει συμπαγές.


4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ψήνουμε ξεσκέπαστο για 1 ώρα. Αφαιρούμε το ζουμί από τη φόρμα και αφήνουμε το γύρο να «σταθεί» 10 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και κόβουμε κάθετα σε λεπτές φέτες, όπως τον κλασικό γύρο.


5. Σερβίρουμε σε κυπριακή πίτα την οποία έχουμε ζεστάνει. Απλώνουμε μέσα τζατζίκι, μπόλικο γύρο κοτόπουλου, κόκκινα κρεμμύδια, αγγουράκι και ντομάτα. 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές