1. Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τη ζάχαρη και την αφήνουμε, χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει καραμέλα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε προσεκτικά το μείγμα σε λαδόκολλα και όταν κρυώσει, το σπάζουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα, την κλείνουμε και τα χτυπάμε με σφυρί κουζίνας ή τον πλάστη μέχρι να έχουμε χοντροκομμένα αμύγδαλα.
2. Για το παγωτό: Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος σε αφράτη σαντιγί. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και ανακατεύουμε απαλά. Σταματάμε το μίξερ και βάζουμε τις μαρέγκες σπασμένες σε 4-6 κομμάτια. Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καραμελωμένα αμύγδαλα (αφήνουμε λίγα για το στόλισμα), τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα 23 εκ. με αποσπώμενη βάση και καλύπτουμε καλά τη βάση και τα πλαϊνά με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε λίγη πλαστική μεμβράνη να εξέχει για να καλύψουμε το παγωτό μας. Βάζουμε μέσα το μείγμα και κλείνουμε με την πλαστική μεμβράνη. Τοποθετούμε το παγωτό στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες ή όλο το βράδυ.
3. Για την επικάλυψη: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Αν θα φυλάξουμε για μέρες το παγωτό στην κατάψυξη, προσθέτουμε στην κουβερτούρα μια κουταλιά ανάλατο βούτυρο ή ηλιέλαιο και ανακατεύουμε.
4. Για το στήσιμο: Ξεφορμάρουμε το παγωτό και το περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Στολίζουμε με έξτρα χοντροκομμένες μαρέγκες και τα καραμελωμένα αμύγδαλα που κρατήσαμε.
Αυτό το ήξερες;
Το Armenonville ή Αρμενοβίλ είναι ένα ιστορικό γλυκό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Θεσσαλονίκη. Ένα παγωμένο γλυκό που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα Σεμιφρέντο παγωτό με μαρέγκα και καραμελωμένα αμύγδαλα.