Κέικ με χρυσόμηλα

04 Ιουλίου 2025
linkedin
Μερίδες
8 -10
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
15'
totalTime
Συνολικός χρόνος
70'
Υλικά
  • 3 φλ. (450γρ.) αλεύρι Φαρίνα «00»
  • 2 κουταλάκια (16γρ.) μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα (2γρ.) αλάτι
  • 4 αυγά
  • ⅔ φλ. (170γρ.) ζάχαρη
  • ⅔ φλ. (170γρ.) ηλιέλαιο
  • 1 κουταλιά (10γρ.) εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι (5 γρ.) ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουταλιές (20ml) κονιάκ
  • 1 φλ. (250ml) χλιαρό γάλα
  • 7-8 (350γρ.) χρυσόμηλα (βερίκοκα), ώριμα, αλλά σφικτά κομμένα σε φέτες

 

Για την επικάλυψη

  • 6 - 7 χρυσόμηλα, κομμένα στη μέση 
  • 3 κουταλιές (30γρ.) αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.


2. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Βάζουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ.


Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα και το μείγμα αλευριού. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τις φέτες χρυσόμηλου και ανακατεύουμε με σπάτουλα.


3. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 26 εκ. και βάζουμε αντικολλητική λαδόκολλα στη βάση του. Αλευρώνουμε τα πλαϊνά.


4. Ρίχνουμε στο ταψί το μείγμα του κέικ και στολίζουμε την επιφάνεια με τα κομμένα στη μέση χρυσόμηλα. Η κομμένη πλευρά τους να είναι προς τα πάνω. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με αμύγδαλα φιλέ.


5. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 55 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα ξύλινο σουβλάκι που θα βάλουμε στο κέντρο του κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε. 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές