Για τη γέμιση
- 4 πράσινα ξινά μήλα (Granny Smith), 700γρ. περίπου
- 4 κόκκινα μήλα (π.χ. Starking ή Red Delicious), 700γρ. περίπου
- 2 κουταλιές (20ml) χυμό λεμονιού
- ¼ συσκευασίας (65 γρ.) ανάλατο βούτυρο
- 2/3 φλ. (90 γρ.) μαλακή καστανή ζάχαρη (Light brown soft sugar)
- 1 κουταλάκι (4γρ.) κανέλα
- 1 κουταλιά (10ml) εκχύλισμα βανίλιας
Για το crumble
- 1 ½ φλ. (200 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή Φαρίνα 00
- 2/3 φλ. (90 γρ.) μαλακή καστανή ζάχαρη (Light brown soft sugar)
- 3 κουταλιές (45γρ.) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι (4γρ.) κανέλα
- ½ συσκευασία (125 γρ.) ανάλατο βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
Για την επικάλυψη
- ½ φλ. (65γρ.) χοντροκομμένα καρύδια
Για τη σάλτσα καραμέλας βουτύρου
- 1 φλ. (230γρ.) ζάχαρη
- 1/3 συσκευασίας (85γρ.) ανάλατο βούτυρο
- ½ φλ. (125ml) κρέμα γάλακτος
- 1/3 κουταλάκι αλάτι
- ½ κουταλάκι αλεσμένη κανέλα
Για το σερβίρισμα
- Παγωτό βανίλια ή μαστίχα