Apple Crumble

01 Σεπτεμβρίου 2025
linkedin
Μερίδες
8-10
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
30'
totalTime
Συνολικός χρόνος
70'
Υλικά

Για τη γέμιση

  • 4 πράσινα ξινά μήλα (Granny Smith), 700γρ. περίπου
  • 4 κόκκινα μήλα (π.χ. Starking ή Red Delicious), 700γρ. περίπου
  • 2 κουταλιές (20ml) χυμό λεμονιού
  • ¼ συσκευασίας (65 γρ.) ανάλατο βούτυρο
  • 2/3 φλ. (90 γρ.) μαλακή καστανή ζάχαρη (Light brown soft sugar)
  • 1 κουταλάκι (4γρ.) κανέλα
  • 1 κουταλιά (10ml) εκχύλισμα βανίλιας

Για το crumble

  • 1 ½ φλ. (200 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή Φαρίνα 00
  • 2/3 φλ. (90 γρ.) μαλακή καστανή ζάχαρη (Light brown soft sugar)
  • 3 κουταλιές (45γρ.) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι (4γρ.) κανέλα
  • ½ συσκευασία (125 γρ.) ανάλατο βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια

Για την επικάλυψη

  • ½ φλ. (65γρ.) χοντροκομμένα καρύδια

Για τη σάλτσα καραμέλας βουτύρου

  • 1 φλ. (230γρ.) ζάχαρη
  • 1/3 συσκευασίας (85γρ.) ανάλατο βούτυρο
  • ½ φλ. (125ml) κρέμα γάλακτος
  • 1/3 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι αλεσμένη κανέλα

Για το σερβίρισμα

  • Παγωτό βανίλια ή μαστίχα
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά, ώστε να μην οξειδωθούν και μαυρίσουν τα μήλα.
  2. Σε μεγάλο τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα μήλα για 5-7 λεπτά, προσθέτοντας τη καστανή ζάχαρη, την κανέλα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατούν λίγο το σχήμα τους, περίπου 10 λεπτά. Αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα στρογγυλό ταψί 24 -25 εκ. και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Ετοιμάζουμε το crumble: Σε μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το crumble. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να πάρουμε υφή χοντρού ψίχουλου (σαν βρεγμένη άμμο). Ρίχνουμε το crumble πάνω από τα μήλα και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τα χοντροκομμένα καρύδια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια και να καραμελώσουν οι άκρες.
  4. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα καραμέλας βουτύρου: Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι που έχουμε τοποθετήσει σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και πάρει χρυσαφί χρώμα, να γίνει καραμέλα. Ανακατεύουμε και βάζουμε προσεκτικά το βούτυρο. Προσοχή, γιατί αφρίζει. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και την κανέλα. Βράζουμε για 1-2 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν τη ρίξουμε πάνω από τη μηλόπιτα.
  5. Σερβίρουμε το Αpple Crumble ζεστό με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή μαστίχα και μπόλικη σάλτσα καραμέλας βουτύρου.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png