Πατάτες «ακορντεόν» με μπέικον

05 Δεκεμβρίου 2025
linkedin
Μερίδες
6-8
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
15
totalTime
Συνολικός χρόνος
95΄
Υλικά
  • 8 μέτριες φρέσκιες πατάτες, 1 ½ κιλό περίπου
  • 8 φέτες μπέικον, κομμένες σε μικρές λωρίδες
  • 1/4 φλ. λιωμένο ανάλατο βούτυρο
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 κουταλιά φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλάκι πάπρικα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/3 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • ½ φλ. νερό
  • ½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη

 

Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Πλένουμε καλά τις πατάτες (με τη φλούδα). Τη βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής και κόβουμε μια λεπτή φέτα από τη βάση της πατάτας για να μπορεί να «κάθεται» καλά στο ξύλο, χωρίς να αιωρείται. Βάζουμε πάνω και κάτω από την πατάτα 2 ξύλινα σουβλάκια, αν δεν έχουν βάζουμε ξύλινα κουτάλια και κόβουμε λεπτές χαρακιές μέχρι κάτω, χωρίς να κοπούν τελείως.
  2. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες πατάτες.
  3. Σε κάθε χαρακιά, βάζουμε μια μικρή λωρίδα μπέικον. Αυτό θέλει λίγη ώρα, αλλά είναι όλη η νοστιμιά.
  4. Σε ένα μπολ, βάζουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τη ρίγανη, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί το αλάτι και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τις πατάτες, προσέχοντας να εισχωρήσει μίγμα και στις χαρακιές των πατατών.
  5. Σκεπάζουμε με αντικολλητική λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε στο ταψί το νερό και πασπαλίζουμε τις πατάτες με την παρμεζάνα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο ακόμα 20 λεπτά, ροδίσουν οι πατάτες και να λιώσει η παρμεζάνα.
  6. Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές. Για περισσότερη νοστιμιά, σουρώνουμε τα ζουμιά από το ταψί και περιχύνουμε τις πατάτες. 

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png