Σπιτική… τζιτζιμπίρα χωρίς αλκοόλ

21 Οκτωβρίου 2015
Ginger beer με σούπερ χωνευτικές & αντιοξειδωτικές ιδιότητες μέσα σε 15’
 
Θα χρειαστούμε: (για 4 δόσεις/άτομα)
140 γρ. φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα)
4-5 κ.σ. μαύρη ζάχαρη (muscovado)
2-3 λεμόνια
1 λίτρο σόδα ή αφρίζον μεταλλικό νερό
λίγα φυλλαράκια μέντας ή λεμονόχορτου (προαιρετικά)
 
Πάμε…
Περνάμε την φρέσκια πιπερόριζα από τον τρίφτη. Αν θέλουμε αφήνουμε τη σάρκα. Μεταφέρουμε το τζίντζερ μαζί με την πούλπα και τους χυμούς της σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, κουταλιά-κουταλιά, πατώντας το μείγμα με το πίσω μέρος του κουταλιού, ώστε να ομογενοποιηθεί και να βγάλει τα ζουμιά του. Αφαιρούμε τη φλοίδα από τα 2 λεμόνια μας και τις προσθέτουμε όπως είναι στο μπολάκι με το μείγμα. Με ένα γουδοχέρι πατάμε τις φλοίδες να βγάλουν κι αυτές τα αρώματά τους μέσα στη ζάχαρη και την πιπερόριζα. Πατάμε καλά-καλά τις φλοίδες 8-10 φορές. Από τα 3 λεμόνια μας, παίρνουμε το χυμό τους και περιχύνουμε το μείγμα. Ανακατεύουμε ζωηρά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε 2-3 μπουκάλια, κατά προτίμηση γυάλινα, και προσθέτουμε το 1 λίτρο της σόδας ή του νερού μας. Εάν έχουμε μια πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας μποτίλια, χρησιμοποιούμε για τώρα 1 φιάλη μόνο. Αφήνουμε το μείγμα για 10’-15’ να «κάτσει» και να «τραβήξει» τα υγρά και τα αρώματα. 
 
Αν δοκιμάσουμε την «ακατέργαστη» τζιτζιμπίρα και νιώσουμε πως τα λεμόνια «τσιμπάνε» στη γλώσσα περισσότερο από όσο θα θέλαμε, προσθέτουμε λίγη παραπάνω μαύρη ζάχαρη. Εναλλακτικά, αν το αποτέλεσμα μας παραείναι γλυκό, «σπάμε» με λίγο χυμό λεμονιού. Περνάμε το μείγμα μας από σήτα ή καλύτερα τουλπάνι, ώστε να μείνουν στο ύφασμα όσοι κόκκοι δεν έχουν διαλυθεί τελείως. Αποθηκεύουμε την τζιτζιμπίρα σε όσα μπουκάλια θέλουμε. Αν σερβίρουμε αμέσως, μοιράζουμε σε 4 ποτήρια, προσθέτουμε παγάκια και μερικά φύλλα μέντας ή λεμονόχορτου, προαιρετικά. Διαφορετικά, πριν σερβίρουμε ανακινούμε καλά το μπουκάλι. Καλή απόλαυση!
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές