Μελιτζάνες ιμάμ στο φούρνο

linkedin
Μερίδες
4
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
30'
totalTime
Συνολικός χρόνος
90'
Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες, περίπου 6 μέτριες
1 κουταλιά αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
2 κουταλιές πάστα ντομάτας
2 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
1 φλ. ζωμό λαχανικών
φρέσκα φύλλα μαϊντανού, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα κοτσάνια και ξεφλουδίζουμε σταυρωτά τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε στη μέση και το κάθε μέρος σε τρεις μοίρες. Αν οι μελιτζάνες είναι μεγάλες τις κόβουμε τις κόβουμε σε 6 κομμάτια. 
Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να βγάλουν το νερό και την πικράδα τους. 
Σε μια κατσαρόλα που μπαίνει και στο φούρνο, βάζουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο και θωρακίζουμε τις μελιτζάνες από όλες τις πλευρές. 
Αφαιρούμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε στην άκρη. 
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε ακόμα μία κουταλιά ελαιόλαδο. 
Βάζουμε τα κρεμμύδια και ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τηγανίζουμε για ακόμα 5 λεπτά. 
Βάζουμε την πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε. Ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να βγάλει η πάστα ντομάτας τα αρώματα της. 
Επιστρέφουμε τις μελιτζάνες στο τηγάνι και βάζουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και τα φύλλα δάφνης.
Ρίχνουμε το ζωμό, ανακατεύουμε και κλείνουμε με το καπάκι της κατσαρόλας.
Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. 
Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα μαϊντανού.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές