Ημέρα της Γης 2021: Μικρές, καθημερινές συμβουλές για την προστασία του πλανήτη μας

21 Απριλίου 2021

Η Ημέρα της Γης, μας θυμίζει και φέτος ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στον όμορφο πλανήτη μας. Το κρυστάλλινο νερό, ο καθαρός αέρας, το αναζωογονητικό πράσινο της φύσης, το εντυπωσιακό ζωικό βασίλειο, δεν θα διαρκέσουν για πάντα αν δεν προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τα προστατέψουμε και να τα διατηρήσουμε, έστω και μέσα από μικρές και καθημερινές συνήθειες που θα κάνουν τη διαφορά. Πώς; Σας δίνουμε μερικές ιδέες για να κάνετε την αρχή!

 

Ανακύκλωση και πάλι ανακύκλωση

Εκτός από πλαστικά μπουκάλια και χάρτινες συσκευασίες, ανακυκλώνουμε και μπαταρίες (ή ακόμη καλύτερα χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες),  ηλεκτρικές συσκευές (ακόμη και κινητά) και λάδι μαγειρικής, τοποθετώντας φυσικά το κάθε υλικό στον κατάλληλο κάδο ή χώρο ανακύκλωσης.

 

Κομποστοποίηση

Πέρα από την ανακύκλωση, ένας κάδος κομποστοποίησης μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στη μείωση των απορριμμάτων μας, παράγοντας ταυτόχρονα φυσικό, δωρεάν λίπασμα για τον κήπο μας!

 

Τσάντες πολλαπλής χρήσης για τα ψώνια

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσες χιλιάδες πλαστικές σακούλες την ημέρα ΔΕΝ ρυπαίνουν πια το περιβάλλον για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, από τότε που οι τσάντες πολλαπλής χρήσης μας έγιναν συνήθεια;

 

Έξυπνη θερμομόνωση του σπιτιού

Η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού με σωστή μόνωση, διπλά παράθυρα και ποιοτικές κουρτίνες ή blinds διατηρούν το σπίτι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού δεν απαιτείται η χρήση κλιματιστικού σε μεγάλο βαθμό.

 

Καθημερινή εξοικονόμηση ενέργειας

Πέρα από τη θερμομόνωση, η εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται και με πολλούς άλλους, μικρούς και φαινομενικά αμελητέους τρόπους: Σβήνοντας τον υπολογιστή (και όχι μόνο την οθόνη) όταν δεν τον χρησιμοποιούμε. Το ίδιο ισχύει και για όλες της ηλεκτρικές συσκευές όπως την τηλεόραση, το πιστολάκι και τους φορτιστές, τις οποίες σβήνουμε μάλιστα από την πρίζα αφού συνεχίζουν να σπαταλούν ενέργεια, ακόμη και όταν δεν είναι ανάμενες.

 

Εξοικονόμηση νερού

Είναι απλό: Κλείνουμε τη βρύση όταν δεν τη χρειαζόμαστε άμεσα, καθώς πλένουμε τα χέρια ή βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Δεν αμελούμε να επιδιορθώσουμε βρύσες που στάζουν. Και σίγουρα αποφεύγουμε να γεμίζουμε τη μπανιέρα, αφού μπορούμε να κάνουμε ένα αναζωογονητικό, γρήγορο ντουζάκι.

 

Μικρές… ψηφιακές συνήθειες

Ας το παραδεχτούμε: Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, όπου οι καθημερινές μας συνήθειες έχουν γίνει κατά βάση ψηφιακές. Γιατί λοιπόν να μην τις εκμεταλλευτούμε προς όφελος του πλανήτη; Τι εννοούμε; Πληρώνουμε ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς μας, αποφεύγουμε την εκτύπωση όπου δεν χρειάζεται, και καταφεύγουμε στα ηλεκτρονικά έγγραφα, όπου αυτό είναι εφικτό!

 

Αν λοιπόν διαβάζοντας αυτές τις μικρές, απλές συμβουλές, αισθάνεστε ήδη την περιβαλλοντική σας συνείδηση να ξυπνά μέσα σας, δεν έχετε παρά να αναλάβετε δράση εδώ και τώρα. Ο πλανήτης μας – και οι επόμενες γενιές – θα σας ευχαριστούν μετά.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές