Crème Brûlée

06 Οκτωβρίου 2025
linkedin
Μερίδες
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
totalTime
Συνολικός χρόνος
Υλικά
  • 3 φλ. (750 ml) κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 1 κουταλιά (10ml) εκχύλισμα βανίλιας ή 1 λοβό βανίλιας 
  • ½ φλ. (115γρ.) ζάχαρη
  • 8 κρόκοι αυγών
  • 1 πρέζα αλάτι


Για το καραμέλωμα

  • 2 κουταλιές (30γρ.) ζάχαρη

 

Εκτέλεση
  1. Σε κατσαρολάκι, βάζουμε την κρέμα γάλακτος. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι στη φωτιά  και ζεσταίνουμε μέχρι να αχνίσει, όχι να βράσει. Βάζουμε το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να τραβήξει τα αρώματα Εναλλακτικά, κόβουμε ένα λοβό βανίλιας, βγάζουμε τα σπόρια και βάζουμε, λοβό και σπόρτια στην κρέμα γάλακτος που βράζει. Όταν περάσουν τα 10 λεπτά, τα αφαιρούμε από το γάλα.
  2. Παράλληλα, σε ένα μπολ, όχι στο μίξερ, γιατί δεν θέλουμε να αφρατέψουν πολύ βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλάτι. Χτυπάμε απαλά με το φουε (σύρμα) μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενσωματωθεί με τους κρόκους.
  3. Ρίχνουμε σιγά–σιγά την κρέμα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην κόψει. Προσοχή, δεν πρέπει να κάνει φουσκάλες το μίγμα.
  4. Περνάμε την κρέμα από σουρωτήρι για να φύγει τυχόν αφρός.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120°C. Bάζουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος με διάμετρο 22 εκ. και ύψος 5 εκ. σε ένα μεγαλύτερο ταψί. Βάζουμε προσεκτικά την κρέμα στο πυρίμαχο σκεύος χωρίς να δημιουργηθεί αφρός γιατί θα καεί στο φούρνο και δεν θα γίνει σωστά η κρεμ μπρουλέ. Ρίχνουμε προσεκτικά καυτό νερό στο ταψί, να σκεπάζει το σκεύος της κρέμας μέχρι τη μέση και ψήνουμε σε μπεν μαρί στο προθερμασμένο φούρνο για 65 λεπτά. Η άκρη της κρέμας θα είναι σφικτή, ενώ στο κέντρο θα «τρέμει» ελαφρά, θα είναι σαν ζελέ. Βγάζουμε το σκεύος με την κρεμ μπρουλέ από το ταψί και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Τη βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 6 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα). 
  6. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε την κρεμ μπρουλέ σε ραμεκέν (μικρά πυρίμαχα σκεύη). Θα χρειαστούμε 6-8 ραμεκέν των 150 ml (ανάλογα με το ύψος τους). Η κρέμα πρέπει να φτάνει μέχρι τα ¾ του ύψους κάθε ραμεκέν. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου.
  7. Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε την κρέμα με τη ζάχαρη. Θέλουμε μια λεπτή, ομοιόμορφη στρώση για να πετύχουμε το τέλειο καραμέλωμα. Αν βάλουμε πολλή ζάχαρη λιώνει ανομοιόμορφα. Με ένα  φλόγιστρο καίμε τη ζάχαρη και καραμελώνουμε την επιφάνεια της κρεμ μπρουλέ. Αν δεν έχουμε, φλόγιστρο βάζουμε το σκεύος στο φούρνο και ψήνουμε στο γκριλ για 1–2 λεπτά.
  8. Αφού καραμελώσουμε τη ζάχαρη, περιμένουμε για 1-2 λεπτά πριν το σερβίρισμα, ώστε η καραμέλα να σκληρύνει και να κάνει… κρας κρας όταν την κόβουμε.  
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png