Ιστορίες Χριστουγέννων

20 Δεκεμβρίου 2017

Ένας πολύ όμορφος τρόπος να περάσετε αξέχαστες στιγμές με τα παιδιά σας είναι να φτιάξετε μαζί μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία, βασισμένη στα δικά τους βιώματα. Με αυτά τα βήματα, θα βάλετε τις πρώτες βάσεις και μετά η φαντασία των παιδιών θα αναλάβει!

  1. Πριν αρχίσετε να γράφετε, σκεφτείτε την ιστορία και τους χαρακτήρες. Μπορεί να είναι συγγενικά σας άτομα π.χ. η γιαγιά και ο παππούς ή φίλοι των παιδιών σας. Είναι σημαντικό να μην είναι πολλοί οι χαρακτήρες ώστε να μπορείτε να τους αναπτύσσετε.
  2. Αφού έχετε βρει τους ήρωες, βοηθάει στο να αρχίσετε να σκέφτεστε την ιστορία, αν περιγράψετε την πρώτη σκηνή του παραμυθιού. Πού βρίσκονται οι ήρωές μας; Σε ποια χώρα, πόλη, μέρος σπιτιού;
  3. Αφού βρείτε την πρώτη σκηνή, προσθέσετε λεπτομέρειες όπως μυρωδιές, γεύσεις, υφή. Αφού θα είναι χριστουγεννιάτικη ιστορία…πώς «μυρίζουν» τα Χριστούγεννα; Τα παιδιά σας σίγουρα έχουν στο μυαλό τους εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις. Αυτές τις εικόνες θα τις χρησιμοποιήσετε για το παραμύθι σας. Ρωτήστε τους να σας πουν λεπτομέρειες για το πως βλέπουν τα Χριστούγεννα.

  1. Η σύγκρουση είναι απαραίτητη σε μια παιδική ιστορία. Χωρίς τον Κακό Λύκο, η ιστορίας της Κοκκινοσκουφίτσας δεν θα ήταν ενδιαφέρουσα. Σκεφτείτε τα παραδοσιακά παραμύθια π.χ. Χιονάτη, Κοιμωμένη Καλλονή, Πινόκιο. Γεμάτα έντονα συναισθήματα! Αγάπη, μίσος, εκδίκηση. Κάντε το ίδιο και εσείς. Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε έντονα συναισθήματα. Ίσως ένα ηθικό δίλημμα για τον Άγιο Βασίλη; Ρωτήστε τα παιδιά σας, να σας πουν…τί θα τους προβλημάτιζε;
  2. Αν θέλετε να τους βοηθήσετε με την ιστορία, μπορείτε να πείτε την πρώτη πρόταση σε μια σκηνή και να τους αφήσετε να συνεχίσουν την ιστορία. Για παράδειγμα «Το βράδι της Παραμονής Χριστουγέννων η γιαγιά καθόταν μπροστά από το τζάκι…». Αυτό μπορείτε να το κάνετε επίσης όταν τελειώνει μια σκηνή και αλλάζει η τοποθεσία ή μπαίνει ένας νέος ήρωας στην ιστορία.
  3. Αφήστε τους να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Αν η χριστουγεννιάτικη ιστορία περιλαμβάνει εξωγήινους, γιατί όχι!

  1. Ρωτήστε τους να περιγράψουν το σκηνικό με πάσα λεπτομέρεια και να περιγράψουν επίσης τα συναισθήματα των ηρώων τους. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία της επόμενης σκηνής.
  2. Για το τέλος, προσπαθήστε να εντοπίσετε την κλιμάκωση της ιστορίας π.χ. με ένα πρόβλημα. Αφού βρείτε τη λύση, να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας στην ολοκλήρωση του παραμυθιού.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές