Ένας σοκολατένιος πειρασμός!

28 Απριλίου 2019
linkedin
Μερίδες
8 μερίδες
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
45 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
45 λεπτά
Υλικά

Για τη ζύμη της τάρτας

½ φλ. (115 γρ.) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

½ φλ. (80 γρ.) ζάχαρη άχνη

1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου

1 ½ φλ. (185 γρ.) αλεύρι γ.ο.χ

2 κ.σ. σκόνη κακάο

¼ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

⅓ φλ. νερό

½ φλ. (115 γρ) βούτυρο

1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ

1 φλ. (170 γρ) σκούρα σοκολάτα, σε κομματάκια

⅓ φλ. (65 γρ.) ζάχαρη

1 κ.σ. βανίλια

1 πρέζα αλάτι

3 μεγάλα αυγά

Φρέσκα μούρα ή φράουλες για γαρνιτούρα

Ζάχαρη άχνη για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, βάζουμε το βούτυρο και κοσκινίζουμε μέσα τη ζάχαρη άχνη. Τα χτυπάμε καλά με ένα μπλέντερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ταυτόχρονα χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου, σταδιακά, το μισό κάθε φορά ώστε να ενσωματωθεί πλήρως.

Κοσκινίζουμε μέσα το αλεύρι και το κακάο και προσθέτουμε το αλάτι.

Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα από καουτσούκ, ανακατεύουμε τη ζύμη μέχρι να ενσωματωθεί καλά το κακάο. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή ακόμα καλύτερα, για ένα βράδυ. Αν βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, την επομένη, πριν τη χρησιμοποιήσουμε τη βγάζουμε 15-30 λεπτά έξω ώστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190˚C.

Αλείφουμε ένα ταψί ειδικό για τάρτα διαμέτρου 23 εκ., με λάδι. Απλώνουμε μέσα τη ζύμη, με διάμετρο 28 εκ. Τυλίγουμε τη ζύμη γύρω από τον πλάστη και μετά την ξετυλίγουμε πάνω στο ταψί.

Πιέζουμε τη ζυμη προς τα κάτω και τα πλαϊνά του ταψιού και μετά με τον πλάστη, την ανοίγουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, κόβοντας τη ζύμη που περισσεύει (μπορούμε να την ξαναπλάσουμε και να φτιάξουμε μπισκότα). Ξαναπιέζουμε μαλακά την ζύμη πάνω στο ταψί και με ένα πιρούνι βγάζουμε λίγες τρύπες στην επιφάνεια της ζύμης ώστε να μην φουσκώσει.

Ψήνουμε για 15 λεπτά και ακολούθως αφαιρούμε τη βάση της τάρτας από το φούρνο και μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 150C.

Για τη γέμιση

Βάζουμε σε ψηλή φωτιά, μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το νερό και τα αφήνουμε να κοχλάσουν. Προσθέτουμε τον στιγμιαίο καφέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Σε ενα μπολ μετρίου μεγέθους βάζουμε τη σοκολάτα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και προσθέτουμε το ζεστό μείγμα του βουτύρου. Χτυπάμε με σύρμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γυαλίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν καλά μέσα στο μείγμα. Χύνουμε το μείγμα μέσα στη βάση της τάρτας. Ψήνουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά ή μέχρι να έχει ψηθεί σχεδόν η σοκολάτα αλλά το κέντρο να είναι ελαφρώς υγρό.

Αφαιρούμε τη τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι να έχει κρυώσει ώστε να μπορούμε να την πιάσουμε. Διακοσμούμε με μούρα ή φράουλες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη από πάνω. Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και σερβίρουμε

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές