Καρπούζι, ο βασιλιάς του καλοκαιριού!

23 Ιουνίου 2019

Τα οφέλη του καρπουζιού

1. Σας βοηθά να ενυδατώνεστε

Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μείνετε ενυδατωμένοι. Το καρπούζι αποτελείται κατά  92% από νερό. Επίσης, αξίζει να γνωρίζετε πως το υψηλό ποσοστό σε νερό στα λαχανικά και τα φρούτα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτές οι κατηγορίες τροφίμων σας βοηθούν να αισθάνεστε γεμάτοι. Στο καρπούζι, ο συνδυασμός νερού και φυτικών ινών σημαίνει ότι καταναλώνετε έναν καλό όγκο τροφής χωρίς πολλές θερμίδες.

2. Περιέχει θρεπτικά συστατικά

Το καρπούζι είναι ένα από τα χαμηλότερα φρούτα σε θερμίδες - μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Ένα φλιτζάνι καρπούζι έχει πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών των βιταμινών και συστατικών: βιταμίνες C, A, B1, B5 και B6, κάλιο και μαγνήσιο. Το καρπούζι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως την βήτα καροτίνη και το λυκοπένιο. Επιπλέον, έχει κιτρουλίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ.

3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Το καρπούζι έχει πολλά συστατικά που είναι ωφέλιμα για την καρδιά, όπως το λυκοπένιο, η κιτρουλίνη και άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

4. Μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και οξειδωτικό στρες

Το λυκοπένιο και η βιταμίνη C στο καρπούζι είναι αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά. Ως γνωστό, η φλεγμονή συνδέεται με πολλές χρόνιες παθήσεις.

5. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των μυϊκών πόνων

Ο χυμός καρπουζιού είναι ιδιαίτερα ευεργετικό όταν καταναλωθεί μετά την άσκηση. Η κιτρουλίνη μπορεί να είναι μερικώς υπεύθυνη στην ανακούφιση από τον πόνο των μυών.

6. Είναι καλό για το δέρμα και τα μαλλιά

Δύο βιταμίνες στο καρπούζι - Α και C - είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα σας εύπλαστο και τα μαλλιά σας δυνατά. Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για το υγιές δέρμα, καθώς βοηθά στην ανάπλαση και την επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται ξηρό και εύθραυστο.

7. Μπορεί να βελτιώσει την χώνεψη

Οι ίνες και το νερό είναι σημαντικές για την υγιή χώνεψη. Το καρπούζι περιέχει και τα δύο.

Πώς να το απολαύσετε:

  1. Μόνο του
  2. Με χαλούμι ή φέτα
  3. Στη σχάρα σερβιρισμένο με φρέσκο δυόσμο.
  4. Σε κυβάκια μέσα σε σαλάτα με φρέσκα ρόκα, κατσικίσιο τυρί και βαλσαμικό ξύδι
  5. Σε smoothies με εποχιακά φρούτα και δυόσμο.
  6. Σε σπιτικό παγωτό ή σορμπέ
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές