Triffle με τα μελομακάρονα που περίσσεψαν (λέμε τώρα)

03 Δεκεμβρίου 2014
Γιορτινό γλυκό που βολεύει ιδιαίτερα, αφού δεν θέλει κόπο μια και είναι… της στιγμής και της έμπνευσης!
 
Θα χρειαστείτε:
2 κούπες κρέμα γάλακτος κατευθείαν από το ψυγείο
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
250 γρ. μασκαρπόνε (ή ρικότα)
150 γρ. κουβερτούρα (άγλυκη)
50 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ανάλατο)
6-7 μελομακάρονα
 
Πάμε…
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σφιχτή σαντιγί. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ρίχνουμε το μασκαρπόνε και το δουλεύουμε με μια σπάτουλα ή με το πίσω μέρος μιας κουτάλας, να μαλακώσει και να είναι εύπλαστο σαν αλοιφή. Το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ και με κυκλικές, μεγάλες κινήσεις ομογενοποιούμε τα υλικά μας, με προσοχή να μην χάσει την αέρινη υφή της η σαντιγί. Αφήνουμε στην άκρη. 
 
Σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε τη λιωμένη σοκολάτα στον πάγκο, να πέσει λιγάκι η θερμοκρασία της. 
 
Παίρνουμε γυάλινα μπολάκια ή μπορούμε για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, να χρησιμοποιήσουμε φαρδιά ποτήρια, όπως του κονιάκ. Σπάμε τα μελομακάρονα με τα χέρια σε μεγάλα κομμάτια και καλύπτουμε τον πάτο με μια στρώση. Από πάνω, αλείφουμε τη σαντιγί, καλύπτουμε και πάλι με μελομακάρονα και περιχύνουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα. 
 
Το triffle είναι ιδιαίτερα καλόβολο γλύκισμα, μια και τρώγεται είτε μόλις το ολοκληρώσουμε είτε περίπου 2 ώρες αργότερα, καλά παγωμένο. Δοκιμάστε και τις δύο εκδοχές και βρείτε ποια ταιριάζει περισσότερο στη δική σας παλέτα. 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές