Η γαλοπούλα των Χριστουγέννων

23 Δεκεμβρίου 2018
linkedin
Μερίδες
20
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
120 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
6 ώρες
Υλικά

1 ολόκληρη γαλοπούλα, χωρίς λαιμό και εντόσθια

2 φλ. αλάτι

½ φλ. βούτυρο, λιωμένο

2 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα

4 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα

4 κοτσάνια σέλερι, καθαρισμένα

2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

1 φύλλο δάφνη

1 φλ. λευκό, ξηρό κρασί

Συνταγές για γαλοπούλα υπάρχουν πολλές, άλλες με γέμιση, άλλες όχι και κάποιες πιο γλυκιές ή πιο πικάντικες. Εμείς φέτος σας δίνουμε μια συνταγή για μια ζουμερή γαλοπούλα γεμιστή με λαχανικά και  μυρωδικά της Μεσογείου!

 

Εκτέλεση

Μια μέρα πριν

Τρίβουμε την γαλοπούλα, μέσα και έξω με το αλάτι. Την τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και την καλύπτουμε με κρύο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο και αφήνουμε την γαλοπούλα να μουλιάσει μέσα στο νερό και το αλάτι για 12 ώρες ή, για όλη τη νύχτα.

Την ίδια μέρα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Ξεπλένουμε καλά την γαλοπούλα και πετάμε το νερό με το αλάτι. Με ένα βουρτσάκι, αλείφουμε το μισό λιωμένο βούτυρο πάνω στη γαλοπούλα. Την τοποθετούμε με το στήθος προς τα κάτω πάνω σε μια σχάρα και μέσα σε ένα ρηχό ταψί ψησίματος. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με 1 κρεμμύδι, την μισή ποσότητα καρότου και σέλερι, 1 ξυλάκι θυμάρι και το φύλλο δάφνης. Σκορπίζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και το θυμάρι, γύρω γύρω από τον πάτο του ταψιού και τα καλύπτουμε με το λευκό κρασί. Ψήνουμε την γαλοπούλα, χωρίς να τη καλύψουμε, για 3 ½ - 4 ώρες στον προθερμασμένο φούρνο ή, αν έχουμε θερμόμετρο, μέχρι η θερμοκρασία του μηρού να φτάσει τους 85°C. Προσεκτικά, γυρίζουμε τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα πάνω, στα ⅔ του χρόνου ψησίματος και την αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Αφήνουμε την γαλοπούλα να κρυώσει λίγο για περίπου 30 λεπτά, πριν την σερβίρουμε.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές