Καλοκαιρινή φροντίδα των κατοικίδιων μας

24 Ιουλίου 2020

Μην αφήνετε ποτέ τα κατοικίδια ζώα σας σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο
Ούτε καν για ένα λεπτό! Ούτε με το κλιματιστικό του αυτοκινήτου αναμμένο. Μια ζεστή μέρα, οι θερμοκρασίες μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορούν να αυξηθούν πολύ γρήγορα και σε επικίνδυνα επίπεδα. Το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να υποστεί πολύ σοβαρή οργάνου ή, το χειρότερο, να πεθάνει.

Περιορίστε την άσκηση τις ζεστές μέρες
Προσέξτε ιδιαίτερα όταν ασκείται το κατοικίδιο σας. Ρυθμίστε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης σύμφωνα με τη θερμοκρασία. Τις ζεστές μέρες, περιορίστε την άσκηση σε νωρίς το πρωί ή πιο αργά το βράδυ και προσέξτε ιδιαίτερα τα κατοικίδια ζώα που έχουν λευκά αυτιά, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στον καρκίνο του δέρματος καθώς και τα μικρά κατοικίδια, τα οποία συνήθως έχουν δυσκολία στην αναπνοή. Η άσφαλτος μπορεί να ζεσταθεί πολύ και να κάψει τα πόδια του κατοικίδιου ζώου σας, οπότε περπατήστε το σκυλί σας στο γρασίδι εάν είναι δυνατόν. Τέλος, όταν πηγαίνετε το σκυλί σας βόλτα, να έχετε πάντα μαζί σας νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση του.

Μην βασίζεστε στον ανεμιστήρα
Τα κατοικίδια ανταποκρίνονται διαφορετικά στη θερμότητα από ό, τι οι άνθρωποι. Τα σκυλιά, για παράδειγμα, ιδρώνουν κυρίως από τις πατούσες τους. Οι ανεμιστήρες δεν δροσίζουν τα κατοικίδια ζώα τόσο αποτελεσματικά όσο τους ανθρώπους.

Παρέχετε άφθονη σκιά και νερό
Κάθε φορά που το κατοικίδιο σας είναι έξω, βεβαιωθείτε ότι έχει προστασία από τη ζέστη και τον ήλιο και άφθονο, φρέσκο και κρύο νερό. Όταν δε η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα, προσθέστε πάγο στο νερό. Η σκιά των δέντρων και οι τέντες είναι ιδανικά επειδή δεν εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Σημειώστε όμως, πως το σπιτάκι των σκύλων δεν παρέχει ανακούφιση από τη ζέστη, αλλά το αντίθετο.

Πως να δροσίζετε το κατοικίδιο σας
Για να το κάνετε αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα body wrap, γιλέκο ή ειδικό στρώμα που μπορεί να ψυχθεί. Βυθίστε αυτά τα προϊόντα σε κρύο νερό και αυτά θα παραμείνουν δροσερά (αλλά συνήθως στεγνά) μέχρι τρεις ημέρες. Φυσικά, αν ο σκύλος σας απολαμβάνει να κάνει μπάνιο, τότε πάντα μπορείτε να του κάνετε ένα δροσιστικό ντους!

Μην μαλώνετε το σκυλί σας όταν σκάβει τρύπες
Το σκάψιμο των τρυπών είναι μια μέθοδος αποφυγής της θερμότητας. Τα σκυλιά εκ φύσεως, στη φύση σκάβουν τρύπες τους για να βρουν φαγητό, να κρύψουν κάτι, να γεννήσουν ή ακόμα να βρουν δροσιά! Εάν μπορείτε, βρείτε μια σκιασμένη περιοχή και σκάψτε μια μικρή τρύπα ώστε να τρυπώνει μέσα το κατοικίδιο σας όταν έχει ανάγκη να νιώθει δροσιά.

Προσέξτε για σημάδια θερμοπληξίας
Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν θερμοπληξία. Μερικά σημάδια θερμοπληξίας στα κατοικίδια είναι έντονο λαχάνιασμα, μάτια που φαίνονται ότι γυαλίζουν, γρήγορος καρδιακός παλμός, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική δίψα, λήθαργο, πυρετός, ζάλη, έλλειψη συντονισμού, έντονη έκκριση σάλιου, έμετος, βαθύ κόκκινη ή μοβ γλώσσα, επιληπτική κρίση και απώλεια αισθήσεων.
Τα ζώα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου εάν είναι πολύ ηλικιωμένα, πολύ μικρά, υπέρβαρα, δεν ασκούνται συχνά ή έχουν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα. Ορισμένες ράτσες σκύλων - όπως μπόξερ, pug, shih tzu και άλλα σκυλιά και γάτες με κοντή μουσούδα -  αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία σε ψηλές θερμοκρασίες.

 

Προσοχή στην υγρασία
Δεν είναι μόνο η υψηλή θερμοκρασία αλλά και η υγρασία που μπορεί να επηρεάσει το κατοικίδιο ζώο σας. Τα ζώα κοιμούνται για να εξατμιστεί την υγρασία από τους πνεύμονές τους, η οποία αφαιρεί τη θερμότητα από το σώμα τους. Εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, δεν μπορούν να δροσιστούν και η θερμοκρασία τους θα ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα πολύ γρήγορα. Η λήψη της θερμοκρασίας ενός σκύλου θα σας πει γρήγορα αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η θερμοκρασία του δεν πρέπει να φτάνει τους 40 βαθμούς. Αν είναι πιο ψηλή πιο κάτω θα βρείτε οδηγίες για την αντιμετώπιση της θερμοπληξίας.

Πώς να περιθάλψετε ένα κατοικίδιο που πάσχει από θερμοπληξία
Μετακινήστε το κατοικίδιο ζώο σας στη σκιά ή σε μια κλιματιζόμενη περιοχή. Τοποθετήστε παγοκύστες ή κρύες πετσέτες στο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος τους ή τρέξτε δροσερό (όχι κρύο) νερό πάνω τους. Αφήστε τα να πιουν μικρές ποσότητες δροσερού νερού ή να γλείψουν παγάκια. Πάρτε τα κατευθείαν στον κτηνίατρο.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές