Πώς θα πείσετε τα παιδιά να καταναλώσουν φρούτα & λαχανικά

17 Σεπτεμβρίου 2014
Πολύ συχνά τα παιδιά είναι «δύστροπα», όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Είναι όμως απαραίτητο να τα συμπεριλάβουν στο καθημερινό τους διαιτολόγιο κι εμείς έχουμε τον τρόπο. Μικρά tips που θα τα βοηθήσουν να γίνουν πιο δεκτικά και να αποκτήσουν σωστή και υγιεινή διατροφική εκπαίδευση:
 
  • Φάτε για να φάνε. Αν έχετε στο δικό σας πιάτο κάθε μέρα φρούτα και λαχανικά και δείχνετε πως τα απολαμβάνετε, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να σας «μιμηθούν» τα παιδιά.

 

  • Πηγαίνετε παρέα στα METRO. Αφήστε τα παιδιά σας να διαλέξουν το φρούτο που τους κάνει εντύπωση, που έχει το πιο έντονο χρώμα ή άρωμα. Ψάξτε για συνταγές παρέα, για το πώς καθαρίζεται το φρούτο εύκολα ή για το πώς μπορείτε να φυτέψετε στο μπαλκόνι τα κουκούτσια του, ώστε να έχετε τη δική σας παραγωγή! Φτιάξτε γλυκό του κουταλιού ή κομπόστα και κάντε έτσι το παιδί σιγά-σιγά να αγαπήσει το συγκεκριμένο φρούτο ή λαχανικό.

 

  • Βάλτε τα φρούτα και τα λαχανικά σε όμορφες πιατέλες ή παραδοσιακά καλάθια στον πάγκο της κουζίνας. Στολίστε τα και στρέψτε το ενδιαφέρον του παιδιού προς το μέρος τους.

 

  • Αγοράστε βιβλία και παιχνίδια με πρωταγωνιστές τα φρούτα και τα λαχανικά. Η γνώση είναι δύναμη. Όπως και η ψυχαγωγία.

 

  • Δημιουργήστε αστείες φάτσες, χαρακτήρες και ιστοριούλες μέσα στο πιάτο, με τα χρώματα και τα σχήματα των φρούτων και των λαχανικών. Φτιάξτε ένα μικρό «έργο τέχνης» με έντονα χρώματα, που τρώγεται. Ποιος είπε ότι η κατανάλωσή τους είναι βαρετή υπόθεση;

 

  • Αφαιρέστε τα μαύρα στίγματα, τα βαθουλώματα ή τις χαρακιές από τα φρούτα. Σκουπίστε τα λιγάκι να γυαλίσουν. Συνθέστε μια ζουμερή φρουτοσαλάτα με όμορφα κομμένους κύβους. Εναλλακτικά, προσθέστε κομμάτια φρούτου σε γιαούρτι ή δημητριακά.

 

  • Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής. Είναι σίγουρα πιο νόστιμα και με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα μάθει κάθε μήνα ποιο φρούτο και ποιο λαχανικό ευδοκιμεί. Κάντε το σαν παιχνίδι κι επιβραβεύστε το παιδί που μαθαίνει κάτι τόσο χρήσιμο.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές