Πώς να καταπολεμήσετε φυσικά, μέσω σωστής Ψυχολογίας και Διατροφής, τις κρίσεις πανικού

20 Ιανουαρίου 2016
Δεν είναι ντροπή, σε όλους μας έχει συμβεί. Και ναι, το σημαντικότερο όλων, αντιμετωπίζονται!
 
Τα στατιστικά αποκαλύπτουν: 1 στους 10 θα βιώσει έστω και μια φορά στη ζωή του μια κρίση πανικού, μεγάλη ή μικρότερη. Η διάρκειά της μπορεί να είναι μέχρι και 1 ώρα. Συνήθως η διαταραχή σημειώνεται πρώτη φορά στην ηλικία των 20-25 χρόνων. Και δυστυχώς, σε εμάς τις γυναίκες οι κρίσεις συμβαίνουν σε διπλάσια συχνότητα από ό,τι στους άντρες.
 
Τα συμπτώματα, έντονα: εφίδρωση, αίσθημα τρόμου, ταχυπαλμίες, ναυτία, ασφυξία. Πώς μπορούμε να υποβοηθήσουμε τον εαυτό μας στην περίπτωση που νιώθουμε ότι πανικοβαλλόμαστε;
 
Ψυχολογία
 
  • Πάρε βαθιές ανάσες! Είναι σωτήριες. Θυμήσου να εισπνεύσεις και να εκπνεύσεις. Θύμισε στον εγκέφαλό σου να οξυγονωθεί, να αναπνεύσει κανονικά. Να επαναφέρει τους χτύπους της καρδιάς στο φυσιολογικό τέμπο. 
  • Μην κουνηθείς! Παρέμεινε εκεί που είσαι. Είναι θεμιτό, μια και η κρίση μπορεί να έχει διάρκεια, να διακόψουμε ό,τι κάνουμε (π.χ. οδήγηση) και να δώσουμε στον οργανισμό και το μυαλό μας τον απαιτούμενο χρόνο για να ηρεμήσει.
  • Συγκέντρωσε το βλέμμα σου σε κάτι που συμβαίνει τριγύρω. Είναι απίστευτα χρήσιμο το να προσπαθήσουμε να ξεκολλήσουμε τον νου μας από αυτό που νιώθουμε και να τον οδηγήσουμε να επικεντρωθεί στους ανθρώπους που περνάνε, σε μια βιτρίνα, στο ρολόι μας, σε ένα χρώμα, ένα ζώο ή ακόμη και τον ουρανό. 
  • Σκέψου θετικά! Το μυαλό μοιάζει καρφωμένο στον τρόμο, τον φόβο, τον αρνητισμό. Θυμηθείτε το καλοκαίρι, τη θάλασσα, μια εξόρμηση στο βουνό, ένα πάρτι ή ένα γλέντι. Φέρτε κάτι όμορφο, ανέμελο στο μυαλό σας…
  • Απέφυγε τις εντάσεις και ασκήσου. Χαλάρωσε τους ρυθμούς της καθημερινότητας για λίγες μέρες κι αν έχεις παρατήσει τη γυμναστική, ξαναξεκίνησέ την. Καταπολεμά με τον πλέον φυσικό τρόπο το άγχος και την ένταση.
Διατροφή
 
Η ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, τα συχνά και μικρά γεύματα, η σημαντική μείωση του καπνίσματος, του αλκοόλ και του καφέ θα σε βοηθήσουν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού. Πώς μπορείς εύκολα, βάζοντας συγκεκριμένες γεύσεις και πρώτες ύλες στη ζωή σου, να επαναφέρεις τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα; Επέλεξε:
 
  • Πράσινο τσάι: Προτίμησε, αντί για καφέ ή αναψυκτικό, το αυθεντικό, καθαρό πράσινο τσάι. Διώχνει τις τοξίνες και τις χημικές ουσίες από τον οργανισμό, ηρεμεί, αναζωογονεί και αντιοξειδώνει. Αν θες, στάξε μερικές σταγόνες λεμόνι ή πορτοκάλι για τη γεύση.
  • Πορτοκάλια: Σε φρεσκοστυμμένο χυμό ή για φάγωμα, τα πορτοκάλια με την ασυναγώνιστη βιταμίνη C τους, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό και ηρεμούν το νευρικό μας σύστημα.
  • Αμύγδαλα: Είναι super τροφή, περιέχουν άπειρες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία και κάνουν καλό όχι μόνο στη λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και στο νευρικό μας σύστημα! Μια χούφτα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνουν πέρα. 
  • Αβοκάντο: Ναι, περιέχουν τα πολυτιμότατα Ωμέγα-3 λιπαρά όπως και μια σειρά από βιταμίνες (C, D, E, K, B1, B2, B3). Πρόσθεσέ τα στην διατροφή με μέτρο, μια και περιέχουν αρκετές θερμίδες.
  • Σολωμός: Ακόμα μία τροφή υπέρ-πλούσια σε Ω3 λιπαρά που διαπιστωμένα, (από έρευνες) αντιμετωπίζει θεαματικά τις κρίσεις πανικού. Η αρτηριακή πίεση μειώνεται και η ποσότητα του αίματος που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο ελέγχεται ορθά. 
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές