Ποια είναι η απαραίτητη ποσότητα πρόσληψης φρούτων & λαχανικών για τα παιδιά μας;

17 Σεπτεμβρίου 2014
Μία παιδική μερίδα σε φρούτα και λαχανικά αντιστοιχεί σε μια παιδική χούφτα. Όσο τα παιδιά μας, λοιπόν, μεγαλώνουν τόσο αυξάνεται και αυτή η μερίδα που τους αναλογεί σύμφωνα με το μέγεθος της χούφτας τους. Έτσι, είναι εύκολο να υπολογίζουμε τις ποσότητες και να μην «μπουκώνουμε» τα πιτσιρίκια, αλλά ούτε και να τους δίνουμε λιγότερα φρούτα και λαχανικά από εκείνα που συνιστώνται.
Φυσική πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των μικρών μας θησαυρών, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, για την καταπολέμηση των ιώσεων και τη σωστή λειτουργία του εντέρου. 
 
Ηλικία  Μερίδες φρούτου Μερίδες λαχανικών
4-7χρ. 1-2 2-4
8-11χρ.3-5 1-2 3-5
12-18χρ. 3-4 4-9
 
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, 1 παιδική μερίδα φρούτου, ισοδυναμεί με: 1 μπανάνα, 1 ροδάκινο, 1 αχλάδι, 1 μικρό μήλο, 5 μέτριες φράουλες, 10 ρώγες σταφύλι, 3 αποξηραμένα βερίκοκα, 3 αποξηραμένα δαμάσκηνα, 2 αποξηραμένα σύκα, 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες, 2 κουταλιές κομπόστα ή 1 μικρό ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Όσο για τα λαχανικά, 1 παιδική μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 μικρή ντομάτα ή 4 ντοματίνια, 1 μικρό αγγούρι ή 7 φετούλες αγγουριού, 1 καρότο, 2 κομμάτια μπρόκολο, 2 κουταλιές της σούπας αρακά, λευκά φασόλια ή καλαμπόκι.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές