Πασχαλινά αυγά κατευθείαν από τη φύση

27 Απριλίου 2016
Αυτό το Πάσχα, για να βάψουμε τα αυγά μας, χρησιμοποιούμε υλικά από την κουζίνα και τον κήπο μας!
 
Πριν να υπάρξουν οι τεχνητές βαφές, οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιούσαν βαφές που προέρχονταν από τη φύση, κυρίως από τα φυτά. Ανοίξτε το ψυγείο σας, βγείτε έξω στον κήπο και προμηθευτείτε τα υλικά σας. Μια ωραία δραστηριότητα να κάνετε με τα παιδιά σας.
 
Με παντζάρι: Κόβουμε 3-4 φλιτζάνια καθαρισμένα παντζάρια και τα βράζουμε μαζί με 2 κουταλιές ξίδι και νερό τόσο όσο να σκεπάζει τα αυγά. Όταν πάρουν μια βράση, σουρώνουμε, δηλαδή αφαιρούμε τα παντζάρια και μέσα στο διάλυμα βράζουμε τα αυγά σε μέτρια φωτιά. Μόλις βράσουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, αναλόγως με το πόσο βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αν τα βγάλουμε πιο νωρίς, θα έχουν ένα απαλό χρώμα, αν τα αφήσουμε ακόμα λίγο θα γίνουν πιο κόκκινα και αν τα αφήσουμε περισσότερο, θα πάρουν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα.
 
Με κόκκινο λάχανο:  Με τον ίδιο τρόπο, αντί παντζάρι βάζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένα φύλλα από κόκκινο λάχανο. Όταν πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα αυγά για μισή ώρα. Τα αυγά μας θα πάρουν ένα ελαφρύ γαλάζιο χρώμα.
 
Με φύλλα τσουκνίδας: Κάνοντας παρόμοια διαδικασία, με μια χούφτα φύλλα τσουκνίδας, τα αυγά μας θα πάρουν ένα πρασινοκίτρινο χρώμα.
 
Με βιολέτες: Βράζουμε τρεις χούφτες βιολέτες στο ίδιο νερό με τα αυγά για 10-12 λεπτά. Θα πάρουν ένα μωβ χρώμα.
 
Με ξηρά κρεμμύδια: Παίρνουμε τις φλούδες από 4-5 κρεμμύδια και τις βράζουμε μαζί με 2 κουταλιές ξίδι, αρκετό νερό σε δυνατή φωτιά. Όταν βράσουν, σουρώνουμε αφαιρώντας τις φλούδες, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και βράζουμε για περίπου μισή ώρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανοικτό πορτοκαλί χρώμα.
 
Με σκουρόχρωμα κρεμμύδια:  Κάνοντας την ίδια διαδικασία με πιο πάνω, τα σκουρόχρωμα κρεμμύδια θα δώσουν στο αυγά μας ένα καφέ χρώμα.
 
Tips
 
  • Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 3-4 ώρες πριν τα βάψουμε ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου.
  • Τα πλένουμε προσεκτικά πριν τα βάψουμε.
  • Για το ανακάτεμα των αυγών, χρησιμοποιούμε ξύλινη κουτάλα για να μην μείνουν σημάδια στο τσόφλι τους.
  • Βγάζουμε τα βαμμένα αυγά από την κατσαρόλα με ένα μεγάλο κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε πετσέτα.
  • Όταν στεγνώσουν, τα γυαλίζουμε με ένα πινελάκι βουτηγμένο σε ελαιόλαδο.
  • Για να καθαρίσουμε την κατσαρόλα μετά το βάψιμο, ρίχνουμε άσπρο ξύδι και σόδα μαγειρικής και τρίβουμε με ένα σφουγγάρι.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές