5 εύκολα βήματα για να χαλαρώσετε μέσα στη μέρα

10 Οκτωβρίου 2017
Εδώ και λίγα χρόνια η λέξη “mindfulness” παίζει πολύ στην καθημερινότητα μας. Είναι κάτι πολύ απλό και σημαίνει να είσαι “παρόν στη στιγμή”. Γιατί να την εξασκείτε; Γιατί θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της μέρας να χαλαρώνετε. Σας δείχνουμε 5 απλές ασκήσεις για να το επιτύχετε.
 
 
1. Αναπνεύστε
 
 
Δώστε σημασία στην αναπνοή σας. Είναι κάτι που κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, αλλά όταν δώσουμε σημασία στην αναπνοή, μετατρέπεται σε μια εύκολη άσκηση ευεργετική για την ψυχική μας υγεία. Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση, διάρκειας ενός λεπτού μόνο, το πρωί, μόλις ξυπνήσετε ή ακόμα και στη γραμμή για να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας. Μπορείτε να την κάνετε, καθιστοί - στη στάση “λωτός” - ή όρθιος.
Αρχίστε, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα, αργά, αφήνοντας την αναπνοή σας να φεύγει από το στόμα σας χωρίς προσπάθεια. Ένας κύκλος αναπνοής, πρέπει να διαρκεί περίπου 6 δευτερόλεπτα.  Καθώς κάνετε τον κύκλο, αφήστε τις σκέψεις σας και δώστε σημασία στην διαδικασία αυτή. Επικεντρωθείτε μόνο στην αναπνοή σας, για αυτό το λεπτό. Συγχαρητήρια, μόλις έχετε κάνει τα πρώτα βήματα στον κόσμο του διαλογισμού!
 
2. Παρατηρήστε
 
 
Αυτή η άσκηση είναι απλή αλλά πολύ σημαντική. Θα σας βοηθήσει να παρατηρήσετε και να εκτιμήσετε πράγματα, στο φυσικό μας περιβάλλον, που μέσα στο τρέξιμο και το άγχος της καθημερινότητας, δεν προσέχετε.
Διαλέξτε ένα ή δύο αντικείμενα, από το περιβάλλον σας, λουλούδια, έντομα, ακόμα και το φεγγάρι ή τα σύννεφα και συγκεντρωθείτε στο να τα κοιτάτε για ένα ή δύο λεπτά. Μην κάνετε κάτι άλλο, απλά κοιτάτε αυτά τα αντικείμενα και χαλαρώστε, για όσο μπορείτε να συγκεντρωθείτε.  Κοιτάξετε το αντικείμενο, σαν να το βλέπετε για πρώτη φορά.
 
 
3. Ακούστε
 
 
Αυτή η άσκηση είναι σχεδιασμένη, ώστε τα αυτιά σας να ακούν, χωρίς το μυαλό σας να κρίνει. Οι περισσότεροι ήχοι π.χ. τραγούδια, που ακούμε, είναι συνδεδεμένοι με προηγούμενες εμπειρίες, μερικές από αυτές αρνητικές. Σε αυτή την άσκηση, σας ζητούμε να ακούσετε κάτι, και να είστε ουδέτεροι. Επιλέξτε ένα τραγούδι που δεν έχετε ξανακούσει. Αφήστε τον εαυτό σας, να χαθεί στο ταξίδι του ήχου, κατά τη διάρκεια του τραγουδιού. Εξερευνήστε όλα τα στοιχεία του, τη δυναμική του κάθε οργάνου, τα φωνητικά. Ξεχωρίστε τον κάθε ήχο, τις φωνές και αναλύστε τα στο μυαλό σας. Η ιδέα είναι να ακούσετε, χωρίς προκατάληψη, χωρίς να κρίνετε το είδος της μουσικής, τους στίχους ή τα όργανα. Μην σκέφτεστε, ακούστε.
 
4. Αφοσιωθείτε
 
 
Τις περισσότερες φορές, κάνουμε πράγματα, χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Σκεφτείτε όμως, γιατί να μην κάνετε τις καθημερινές σας δουλειές και την ίδια στιγμή, να καλλιεργήσετε ένα είδος απόλαυσης της στιγμής; Δοκιμάστε το εξής: Αν καθαρίζετε το σπίτι, δώστε σημασία στη λεπτομέρεια. Δημιουργείστε μια εντελώς καινούρια εμπειρία. Νιώστε την κίνηση καθώς σκουπίζετε, νιώστε τους μυς σας καθώς τρίβετε τα λίπη από την κατσαρόλα, βρείτε έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο να καθαρίζετε τα τζάμια. Αλλάξτε το παιχνίδι. Δείτε αυτές τις βαρετές δουλειές, ως σας ένα τρόπο να συνδεθείτε με τον εαυτό σας σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Και ποιος ξέρει, μπορεί, έτσι για αλλαγή, να απολαύσετε τις δουλειές του σπιτιού.
 
 
5. Απολαύστε την κάθε μπουκιά
 
 
Το να τρώμε, είναι μια πράξη που κάνουμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας, χωρίς να τη σκεφτόμαστε ιδιαίτερα. Είναι, από την άλλη, μια καλή άσκηση για να εξασκήσουμε την ιδέα του “να είστε παρόν στην στιγμή” αφού πρόκειται για μια πράξη που περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις αισθήσεις. Σε αυτή την άσκηση, πριν αρχίσετε να τρώτε, κάντε μια παύση. Αρχίστε, μυρίζοντας τα αρώματα, βλέποντας την εμφάνιση του φαγητού. Μετά, προσέξτε την κάθε γεύση στο στόμα σας. Παρατηρήστε πως τα διάφορα υλικά, σμίγουν στο στόμα σας, απολαύστε την κάθε μπουκιά. Επαναλάβετε. Κάνοντας αυτή την απλή άσκηση, πρώτα από όλα, θα εκτιμήσετε όλα όσα παίρνετε για δεδομένο και δεύτερο, όπως όλες οι πιο πάνω ασκήσεις, θα μάθετε να χαλαρώνετε κατά τη διάρκεια της μέρας.
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές