Επιστροφή στο σχολείο και στον..ύπνο!

06 Σεπτεμβρίου 2019

Το καλοκαίρι έχει τελειώσει και το σχολείο πρόκειται να ξεκινήσει μέσα σε λίγες μέρες. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ρυθμίσετε τον ύπνο των παιδιών σας, έτσι ώστε να έχουν κανονικό πρόγραμμα ύπνου μόλις αρχίσει το σχολείο. Σας δίνουμε μερικές συμβουλές για το πως να το κάνετε.

Ξεκινήστε να μετακινείτε την ώρα προς τα πίσω 

Είναι λογικό τα παιδιά σας να μένουν μέχρι αργά το καλοκαίρι. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι το εσωτερικό “ρολόι” τους είναι εκτός προγραμματισμού. Προκειμένου να ρυθμίσετε τον ύπνο τους, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μετακινήσετε σταδιακά την ώρα που πάνε για ύπνο, 15 λεπτά τη μέρα, μια εβδομάδα πριν ξεκινήσουν τα σχολεία, έως ότου επιστρέψουν στον κανονικό ύπνο τους, μεταξύ 8-9 μ.μ.

Εφαρμόστε ρουτίνα ετοιμασίας για ύπνο

Τα παιδιά συμπεριφέρονται καλύτερα όταν ξέρουν τι να περιμένουν, οπότε όταν έχετε μια ρουτίνα ετοιμασίας για ύπνο, αυτό είναι πραγματικά καλό για τα ίδια. Προετοιμάστε τα για ύπνο επιλέγοντας μια χαλαρωτική δραστηριότητα, κάνοντας την μέρος της ρουτίνας σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι διάβασμα ενός βιβλίου, να κάνουν μπάνιο παίζοντας με τα αγαπημένα τους παιχνίδια του μπάνιου και ούτω καθεξής. Είναι επίσης σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι οι εμπειρογνώμονες συνιστούν πρόγραμμα στις ώρες ύπνου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Όσον αφορά αυτές τις μέρες, μπορείτε να τους επιτρέψετε να μείνουν ξύπνια ακομα μία ώρα και να κοιμηθούν για μια ώρα περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, αλλά όχι περισσότερο.

Όχι ηλεκτρονικά πριν από τον ύπνο

Τις μέρες μας, αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, όμως είναι σημαντικό να αφήσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές για τουλάχιστον μία ώρα πριν τα παιδιά σας πάνε για ύπνο. Αυτό σημαίνει τηλεόραση, τηλέφωνα ή tablet. Αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα αν ολόκληρη την οικογένεια αφήσει - και να φορτίσει - τα ηλεκτρονικά εκτός υπνοδωμάτιων.

Κάντε το δωμάτιο του παιδιού σας "χώρο για ύπνο"

Κρατήστε τα φώτα χαμηλά, τη θερμοκρασία άνετη / δροσερή και το δωμάτιο όσο πιο ήσυχο γίνεται.

Άσκηση

Τα παιδιά που είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο πιθανό να έχουν έναν ξεκούραστο ύπνο.

Κάντε τα πρωινά σας λίγο περισσότερο ... ηλιόλουστα!

Μελέτες έχουν δείξει ότι ανταποκρινόμαστε καλύτερα όταν ξυπνάμε με το φως του ήλιου. Επίσης, ο ήλιος, βοηθά το σώμα μας να παράξει μελατονίνη, τη φυσική χημική ουσία που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Έτσι, όταν έρθει η ώρα να ξυπνήσετε το παιδί σας, ανοίξτε τα φώτα και αφήστε να μπει στο δωμάτιο ο ήλιος!

Πράττετε ότι κηρύττετε

Αν και τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο (10 έως 11 ώρες) από τους ενήλικες (8+ ώρες), μπορούμε σίγουρα να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Εφαρμόστε ένα «πρόγραμμα επιστροφής στο σχολείο» για όλη την οικογένεια και εγγυόμαστε ότι θα σας βοηθήσει όλους!

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές