Χριστούγεννα με γεύση από Γερμανία!

20 Δεκεμβρίου 2018
linkedin
Μερίδες
10
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
120 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
180 λεπτά
Υλικά


1 φλ. σταφίδες
1/4 φλ. καραμελωμένες φλούδες λεμονιού
25 γρ. καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού
50 ml σκούρο ρούμι
1 φακελάκι μαγιά
125 ml γάλα
50 γρ. ζάχαρη
4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ
1 αυγό
1/2 φασόλι βανίλιας (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (ή ξύσμα από 1 λεμόνι)
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, αλεσμένο
1/4 κ.γ. κάρδαμο, αλεσμένο
200 γρ. γλυκό, ανάλατο βούτυρο 
100 γρ. αλεύρι
1/3 φλ. αμύγδαλα (ασπρισμένα και κομμένα)
1/2 φλ. βούτυρο, λιωμένο
1/2 φλ. ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Στη Γερμανία αυτή την περίοδο, απολαμβάνουν το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο τους κέικ, το Stollen ή Christstollen όπως είναι επίσης γνωστό. Ένα απολαυστικό γλυκό γεμάτο ξηρούς καρπούς, σταφίδες και καραμελωμένα φρούτα.
 
Εκτέλεση


Σε ένα μπολ, μουλιάζουμε τις σταφίδες, τα καραμελωμένα φρούτα και τα αμύγδαλα στο ρούμι. Τα αφήνουμε όλο το βράδυ, ανακατεύοντας περιστασιακά.Διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό γάλα μαζί με μια πρέζα ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα μαγιάς για 10 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστούν φυσαλιδες. Ανακατεύουμε, με το κουτάλι ή σε ένα μίξερ, το αλεύρι, το αυγό, το μείγμα μαγιάς, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το αλάτι, για αρκετά λεπτά. Το μείγμα μαγιάς, θα πρέπει να είναι ομογενοποιημένο αλλά να μην είναι ακόμα πολύ μαλακό. Βγάζουμε το μείγμα μαγιάς από το μπολ και το αφήνουμε στο πλάι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο και τα ⅔ φλ. αλεύρι με το μοσχοκάρυδο και το κάρδαμο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και ζυμώνουμε είτε με το μίξερ είτε με χέρι, μέχρι το βούτυρο και το μείγμα αλευριού να έχουν πλήρως ενσωματωθεί. Το αποτέλεσμα θα είναι μια μαλακή ζύμη.
Καλύπτουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Ακολούθως, τοποθετούμε τη ζύμη πάνω σε ένα τραπεζομάντηλο ή πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε μέσα τα φρουτα και τα αμύγδαλα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Επιστρέφουμε τη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε σε ορθογώνιο σχήμα με 2 ψηλές πλευρές και ένα μικρό βαθούλωμα στη μέση. Σχηματίζουμε τη ζύμη σε σχήμα stollen. Διπλώνουμε αλουμίνιο, αρκετές φορές στις δύο άκρες ώστε να σχηματίσουμε “τοίχους” για το stollen και να μπορέσει να διατηρήσει το σχήμα του καθώς ψήνεται. Το τοποθετούμε μέσα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ειδικό σκεύος για stollen αν έχετε. Αφήνουμε το stollen, σε ένα ζεστό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να σηκωθεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Τοποθετούμε μικρά κομματάκια βουτύρου σε όλη την επιφάνεια του stollen.Ψήνουμε το κέικ μας για 35-45 λεπτά ή μέχρι να έχει ροδοκοκκινήσει. Αν δούμε ότι στην πορεία, μέχρι να ψηθεί, γίνεται πολύ γρήγορα καφετί το καλυπτουμε με αλουμινόχαρτο. Το βγάζουμε από το φούρνο και καθώς είναι ζεστό, το αλείφουμε με ένα βουρτσάκι, με βούτυρο και αμέσως μετά πασπαλίζουμε από πάνω ζάχαρη άχνη. Το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει. Όταν κρυώσει το τυλίγουμε πολύ σφιχτά σε αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε σε ένα κρύο μέρος για 2-3 εβδομάδες μέχρι να ωριμάσει. 
 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές