5 φυσικά γιατρικά για τα εγκαύματα από τον ήλιο

02 Ιουλίου 2016
Καλοκαίρι και οι μέρες στην παραλία ολοένα αυξάνονται. Το ίδιο και η έκθεση μας στον ήλιο και έτσι το κάψιμο πολλές φορές είναι αναπόφευκτο. Σας δίνουμε 5 φυσικούς τρόπους για να ανακουφιστείτε από τα εγκαύματα, χρησιμοποιώντας υλικά από την κουζίνα σας.

1.  Πράσινο Τσάι & Δυόσμος

Ο δυόσμος, είναι ιδιαίτερα ευεργετικός γενικά και την ικανότητα να «ηρεμεί» και να καταπραΰνει οτιδήποτε αγγίζει. Αυτό, τον κάνει ιδανικό γιατρικό για τα εγκαύματα από τον ήλιο. Από την άλλη το δεψικό οξύ και η θεοβρομίνη που βρίσκουμε στο πράσινο τσάι, βοηθούν επίσης στην ανακούφιση από τον πόνο και στην επούλωση ερεθισμένου δέρματος δέρμα όταν το απλώνουμε τοπικά.
 
Τι θα χρειαστείτε:
 
Θα χρειαστούμε 1 λίτρο ζεστό νερό, 5 φακελάκια πράσινο τσάι,  3 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα δυόσμο και βαμβάκι ή ένα καθαρό μαλακό ρούχο. Αφαιρούμε την κλωστή από τα φακελάκια του τσαγιού και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 3 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα δυόσμου. Χύνουμε από πάνω το νερό και καλύπτουμε με ένα καπάκι. Αφήνουμε το νερό να ηρεμήσει για μια ώρα, στραγγίζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.  Μουσκεύουμε βαμβάκι ή ρούχο, στο πιο πάνω υγρό και απλώνουμε απευθείας πάνω στο έγκαυμα ή την ερεθισμένη επιδερμίδα.
 
Σημείωση: Σε περίπτωση που δεν έχετε πράσινο τσάι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρο τσάι.
 
Green Tea
 

2.  Η θαυματουργή Αλόη ( Aloe Vera)

Το τζελ με αλόη χρησιμοποιείται εκτενώς για εγκαύματα από τον ήλιο. Και αυτό γιατί η αλόη έχει εκπληκτικές καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να απορροφήσει τις σουβλιές και την κοκκινίλα από το έγκαυμα. Και επειδή η αλόη είναι χρήσιμη και σε άλλα πράγματα π.χ. στην ακμή ή για τους πόνους στο στήθος, είναι καλό να έχετε ένα φυτό στην βεράντα ή την αυλή.  
 
Τι θα χρειαστείτε:
 
Κόβουμε αρκετά μεγάλα φύλλα αλόης από τη μέση, προσέχοντας να μην κόψουμε ολόκληρο το φύλλο. Τα ανοίγουμε και τα απλώνουμε πάνω στο έγκαυμα. Αυτό είναι καλό να το κάνετε όταν, περιποιείστε μικρότερες περιοχές του σώματος. 
 
Aloe Vera

3.  Απλά….γιαούρτι

Το ζωντανό γιαούρτι ( το ξινό δηλαδή, όχι το στραγγιστό), περιέχει πάρα πολλά προβιοτικά και ένζυμα που έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν την επιδερμίδα. ¨Όταν έχετε καεί από τον ήλιο και το δέρμα σας έχει κοκκινήσει, το γιαούρτι βοηθά να απαλυνθεί ο πόνος και να επουλωθούν οι πληγές. Σημειώστε όμως, να πάρετε ένα απλό γιαούρτι που να περιέχει προβιοτικά.
 
Τι θα χρειαστείτε:
 
Μισό φλιτζάνι είναι αρκετό, για να περιποιηθείτε την ερεθισμένη επιδερμίδα στο πρόσωπο, καλύπτοντας την. Πλένουμε τα χέρια και απλώνουμε το γιαούρτι κατευθείαν πάνω στο κάψιμο. Το αφήνουμε για 5 λεπτά. Όταν ο πόνος έχει υποχωρήσει, ξεπλένουμε το πρόσωπο απαλά με κρύο νερό.
 
Yoghurt

4.  Το δροσερό αγγουράκι

Το αγγουράκι θα σας δώσει άμεση ανακούφιση. Ο λόγος είναι πως, εκτός από του ότι είναι ένα λαχανικό δροσερό και γεμάτο νερό, έχει αντιοξειδωτικές και αναλγητικές ιδιότητες, που βοηθούν στη επούλωση.
 
Τι θα χρειαστείτε:
 
1-2 αγγουράκια από το ψυγείο και ένα μπλέντερ ή ένα μαχαίρι.
 
Για άμεση καταπράυνση, απλά κόβουμε το αγγουράκι σε φέτες και τις απλώνουμε κατευθείαν πάνω στην πληγή. Όταν νιώσουμε πως το κάψιμο αυξάνεται, γυρίζουμε τις φέτες από την άλλη μεριά.  Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε 1-2 αγγουράκια, να τα βάλουμε στο μπλέντερ και αυτή την πάστα, μέσα στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε αλόη για πήξει περισσότερο, να την απλώσουμε στο κάψιμο.
 
Cucumber

5.  Σπιτικές κομπρέσες

Χρησιμοποιώντας υλικά που μπορείτε να βρείτε στο ψυγείο ή στην κουζίνα, μπορείτε να φτιάξετε κομπρέσες που θα καταπραΰνουν άμεσα τον πόνο.
 
Βρώμη: Τυλίγουμε βρώμη μέσα σε ένα ρούχο και το βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Πετάμε τη βρώμη και μέσα σε αυτό το υγρό, βουτάμε κομπρέσες που τις απλώνουμε στην ερεθισμένη επιδερμίδα κάθε 2-4 ώρες.
 
Άπαχο γάλα: Αναμιγνύουμε 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα με 4 φλιτζάνια νερό και προσθέτουμε λίγα παγάκια. Φουσκώνουμε μέσα κομπρέσα και την απλώνουμε στο δέρμα για 15-20 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε κάθε 2-4 ώρες.
 
Kαλαμποκάλευρο: Προσθέτουμε αρκετό νερό στο καλαμποκάλευρο μέχρι να κάνουμε μια πάστα. Απλώνουμε κατευθείαν πάνω στο κάψιμο.
 
Μαρούλι: Βράζουμε φύλλα μαρουλιού σε νερό. Στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα φύλλα και αφήνουμε το υγρό να κρυώσει στο ψυγείο αρκετές ώρες. Βουτάμε βαμβάκι στο υγρό και μαλακά.
 
Towels
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές