4 συνταγές παραδοσιακών Κυπριακών γιορτινών γλυκών!

21 Δεκεμβρίου 2016

Untitled-2-02.png

Βασιλόπιτα

 

Υλικά

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

1 φλ. baking powder

250 γρ. βούτυρο

150 γρ. ζάχαρη (προσθέτουμε αναλόγως πόσο γλυκιά θέλουμε τη βασιλόπιτα)

1 βανίλια

4 αυγά

1 μεγάλο πορτοκάλι, ξύσμα και χυμός

250 ml γάλα

180 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

Ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder και τη βανίλια. Αφήνουμε το μείγμα στο πλάι.

Βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο στο μίξερ και κτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Ταυτόχρονα προσθέτουμε ένα ένα αυγά και στα ενδιάμεσα, το χυμό, το γάλα και λίγο το μείγμα από το αλεύρι. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια.

Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 25 εκ., το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε.  Βάζουμε το μείγμα μέσα. Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και να βγαίνει καθαρό.

Αφού ψηθεί, βγάζουμε τη βασιλόπιτα έξω, την αφήνουμε να κρυώσει, την τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τέλος την πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

 

 

Untitled-2-03.png

Μελομακάρονα

 

Υλικά

 3 φλ. τσαγιού λάδι
1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
Λίγο αλάτι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
9 φλ. αλεύρι γ.ο.χ

100 ml κονιάκ ( ελέγχετε εσείς πόση ποσότητα θέλετε, δοκιμάζοντας το μείγμα)
2 κ.γ. baking powder

1 κουταλάκι σόδα

100 γρ. καρυδόψιχα

1 κ.σ. γαρίφαλο και κανέλα, αλεσμένα μαζί

3 πορτοκάλια, το ξύσμα τους

 

Για το σιρόπι

2 φλ. τσαγιού ζάχαρη

1 φλ. νερό

3 φλ. μέλι

1 ξυλάκι κανέλας

1 φέτα λεμόνι


 

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και τη σόδα. Ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το μείγμα κανέλας και γαρίφαλου, την καρυδόψιχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Ακολούθως, προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, αλλά με το χέρι αυτή τη φορά. Προσοχή, δεν ζυμώνουμε για πολύ ώρα για να μην σφίξουν τα μελομακάρονα. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφα, μικρά οβάλ σχήματα. Κάθε φορά που πλάθουμε ένα με έναν ξύστη, χαράζουμε γραμμώσεις στην επιφάνεια τους. Ψήνουμε στους 180C σε προθερμασμένο φούρνο, για 20-25 λεπτά.

 

Για το σιρόπι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και τη φέτα λεμόνι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 3-5 λεπτά.

 

‘Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε για 1 λεπτό περίπου. Ακολούθως, τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Σε μια πιατέλα βάζουμε παντού λίγο μέλι και χοντροκομμένα καρύδια  και τοποθετούμε μια σειρά μελομακάρονα. Από πάνω, βάζουμε ακόμα λίγο μέλι και καρύδια. Επαναλαμβάνουμε για κάθε στρώση.

 

Untitled-2-04.png

Κουραμπιέδες

 

Υλικά

1 κουτί Spry  ( 500 γρ.)

2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι

2 κρόκους αυγού

1 βανίλια

1 φλ. του καφέ, κονιάκ

1 ποτήρι ζάχαρη άχνη

8 ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ.

2 κ.γ. baking powder

1 ποτήρια αμύγδαλα, ασπρισμένα, χοντροκομμένα και καβουρδισμένα

1 κ.γ. σόδα

Ροδόσταγμα

500 γρ. ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)

 

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το spry και τη ζάχαρη και κτυπάμε δυνατά μέχρι να αφρατέψει. Χαμηλώνουμε την ένταση , προσθέτουμε τους  κρόκους ένα ένα και ξανακτυπάμε.

Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε μαζί τη σόδα, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού. Τα ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το baking powder.

Εν τω μεταξύ σταματούμε το μίξερ και βάζουμε το εργαλείο του γάντζου. Ρίχνουμε στον κάδο σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Στο τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε ελαφρά ώστε να πάνε σε όλη τη ζύμη.

Τους πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε (π.χ. οβάλ, κουλουράκια, σε σχήμα πετάλου) και τους τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180C για 30 λεπτά.

Ακολούθως βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Τους ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο και κοσκινίζουμε παντού ζάχαρη άχνη. Αφήνουμε λίγη για το τέλος.

Τους τοποθετούμε σε λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν εντελώς και μετά τους βάζουμε σε πιατέλα. Ξαναπασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη από πάνω.

 

Untitled-2-05-01.png

Φοινικωτά

Η διαδικασία για τα φοινικωτά, το αυθεντικά κυπριακό χριστουγεννιάτικο γλυκό, είναι η ίδια με αυτή για τους κουραμπιέδες, χωρίς τα αμύγδαλα μέσα στη ζύμη.


Υλικά

1 κουτί Spry  ( 500 γρ.)

2 κ.σ. χυμός πορτοκάλι

2 κρόκους αυγού

1 βανίλια

1 φλ. του καφέ, κονιάκ

1 ποτήρι ζάχαρη άχνη

8 ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ.

2 κ.γ. baking powder

1 κ.γ. σόδα

500 γρ. φοινίκια, ψιλοκομμένα

1 ½ φλ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα

5 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

¼ κ.γ. γαρίφαλα κοπανισμένα

½ κ.γ. κανέλα

3 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. ροδόσταγμα

500 γρ. ζάχαρη άχνη ( για το πασπάλισμα)

 

 

 

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το βούτυρο, τα φοινίκια, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Βράζουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει το μείγμα και αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το ροδόσταγμα , ανακατεύουμε μια δυο φορές και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το spry και τη ζάχαρη και κτυπάμε δυνατά, μέχρι να αφρατέψει. Χαμηλώνουμε την ένταση , προσθέτουμε τους  κρόκους ένα ένα και ξανακτυπάμε.

Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε μαζί τη σόδα, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού. Τα ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τι βανίλια και το baking powder.

Εν τω μεταξύ σταματούμε το μίξερ και βάζουμε το εργαλείο του γάντζου. Ρίχνουμε στον κάδο σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.

Παίρνουμε λίγη ζύμη και την πιέζουμε να λεπτύνει.

Φτιάχνουμε μπαλίτσες από τη γέμιση, την τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης και την κλείνουμε μέσα. Το μέρος που κλείσαμε μέσα το τοποθετούμε προς τα κάτω στο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Μπορούμε φυσικά να κάνουμε τα φοινικωτά σε σχήμα πετάλου, βάζοντας την γέμιση κατά μήπως της ζύμης και σχηματίζοντας την. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να κάνουμε όλα τα φοινικωτά.

Ψήνουμε στους 180C για 30 λεπτά.

Βγάζουμε τα φοινικωτά από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο και κοσκινίζουμε παντού ζάχαρη άχνη. Αφήνουμε λίγη για το τέλος.

Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν εντελώς και μετά τα βάζουμε σε πιατέλα. Ξαναπασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη από πάνω.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές