Γευστική σαλάτα με χταπόδι και καλαμάρι

21 Φεβρουαρίου 2017
Ακόμα και εκείνοι που δεν είναι λάτρεις των θαλασσινών, λατρεύουν αυτή τη σαλάτα με χταπόδι και καλαμάρι. Αυτή η απλή συνταγή, είναι ένας υπέροχος τρόπος να ξεκινήσει η περίοδος των Νηστειών. Μια σαλάτα, γεμάτη φυσικές γεύσεις, που μπορείτε να απολαύσετε είτε ζεστή, είτε κρύα, ως συνοδευτικό, ακόμα και ως κυρίως. Εμείς σας δίνουμε τη συνταγή.
 
 
Υλικά
 
1 κιλό χταπόδι
1 κιλό καλαμάρι
1 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
2 σκ. σκόρδο, λιωμένες
1 ματσάκι μαϊντανό
½ λεμόνι
 
Εκτέλεση
 
Από το προηγούμενο απόγευμα, βγάζουμε το καλαμάρι και το χταπόδι από την κατάψυξη και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το επόμενο πρωί ή μέχρι να είναι μαλακά και έτοιμα για ψήσιμο. Κόβουμε το καλαμάρι σε ροδέλες και το χταπόδι σε κομματάκια.
 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ½ φλ. λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Αφού ζεσταθεί καλά το λάδι, προσθέτουμε τη 1 σκελίδα σκόρδο και το χταπόδι κι ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι. Σβήνουμε με 1 φλ. λευκό κρασί κι αφήνουμε το φαγητό να βράσει για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει το ζουμάκι του και να μείνει το λάδι. Ελέγχουμε αν είναι μαλακό και αν χρειάζεται λίγο περισσότερο ψήσιμο προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
 
Κάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία και για το καλαμάρι. Προσοχή, το χταπόδι και το καλαμάρι ψήνονται σε διαφορετικές ώρες. Το χταπόδι χρειάζεται 35-40 λεπτά και το καλαμάρι περίπου 20. Έτσι μπορείτε να αρχίσετε με το χταπόδι και ως ότου ψήνετε να συνεχίσετε με το καλαμάρι.
 
Εντωμεταξύ, καθαρίζουμε μαϊντανό, κάτω από κρύο νερό, το σκουπίζουμε ελαφρά με χάρτινη πετσέτα, και ψιλοκόβουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ψιλοκομμένο μαϊντανό, με το ψημένο χταπόδι και το καλαμάρι. Μεταφέρουμε τη σαλάτα, σε ένα πιάτο, περιχύνουμε από πάνω το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε!
 

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές