Χειμώνας σε...πίτα!

07 Φεβρουαρίου 2020
linkedin
Μερίδες
10 μερίδες
prepTime
Χρόνος προετοιμασίας
40 λεπτά
totalTime
Συνολικός χρόνος
40 λεπτά
Υλικά
1 κιλό λάχανα, χωρίς κοτσάνι, κομμένα σε λωρίδες
1 κιλό σπανάκι, χωρίς κοτσάνι, ξεπλυμένο αλλά όχι στεγνωμένο
2 ματσάκια κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
500 γρ. έτοιμο φύλλο ζύμης, ξεπαγωμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
½ στικ βούτυρο, λιωμένο
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 23 εκ. Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια - υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 8 λεπτά. Προσθέτουμε τα λάχανα και ψήνουμε μέχρι να μαράνουν. Με ένα τρυπητό κουτάλι, αφαιρούμε τα λάχανα και το κρεμμύδι και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το σπανάκι στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να μαράνει. Το αφήνουμε να κρυώσει στο τηγάνι. Καθώς γίνεται αυτό, μέσα στο μπολ που είναι τα λάχανα, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, άνηθο, αυγά, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και φέτα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. 
Τοποθετούμε ένα φύλλο ζύμης κατά μήκος του ταψιού, αφήνοντας λίγο να εξέχει αριστερά πλάγια. Το αλείφουμε με βούτυρο. Τοποθετούμε στην άλλη πλευρά του ταψιού δεξιά, δηλαδή δίπλα από το πρώτο φύλλο, ακόμα ένα φύλλο αφήνοντας λίγο να εξέχει στα πλάγια και να εφάπτεται λίγο πάνω στο άλλο φύλλο, ώστε να μην υπάρχει κενό ανάμεσα τους. 

Συνεχίζουμε, ώστε να δημιουργήσουμε την πρώτη βάση από φύλλο, μέχρι να έχουμε καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού με φύλλα. Καθώς χρησιμοποιούμε τις διάφορες στρώσεις φύλλου, κάλο θα ήταν να βρέχουμε ελαφρώς μια πετσέτα για να καλύψουμε τα φύλλα που απομένουν, για να μην στεγνώσουν. 
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να έχουμε απλώσει 4 συνολικά στρώματα. Όταν γίνει αυτό, γεμίζουμε το ταψί με το μείγμα των λάχανων. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν, πάνω από τη γέμιση. Αλείφουμε με βούτυρο. Καλύπτουμε με φύλλο, οποιοδήποτε σημείο στην πίτα, όπου φαίνεται η γέμιση και αλείφουμε με βούτυρο. 
Προσθέτουμε ακόμα μια στρώση φύλλο πάνω από την πίτα, αλείφοντας ξανά με βούτυρο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η ζύμη, περίπου 40 λεπτά. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή.

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές