Φασόλια με σoς μουστάρδας & λεμονιού

21 Μαρτίου 2017

Κρύα φασόλια με σoς μουστάρδας & λεμονιού, σερβιρισμένα με φρυγανισμένο ψωμί.

Πρωτεϊνούχο, αντιοξειδωτικό, νηστίσιμο αλλά εύγευστο lunch!

 

Υλικά

250 γρ. φασόλια

1 κρεμμύδι

½ - 1 καυτερή πιπεριά

1/3 κούπας μαϊντανό

για τη σως:

1 σκελίδα σκόρδου

4 κ. σ. ελαιόλαδο

½ - 1 λεμόνι, χυμός

1-2 κ. γλ. Μουστάρδα

αλάτι, πιπέρι

για το σερβίρισμα:

χωριάτικο ψωμί

 

Εκτέλεση:

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα φασόλια μας σε μπόλικο νερό για τουλάχιστον 8-12 ώρες.

 

Στραγγίζουμε τα φασόλια από το νερό. Βράζουμε μπόλικο φρέσκο νερό σε μια κατσαρόλα, το αλατίζουμε και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τα φασόλια. Τα αφήνουμε να ψηθούν σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και έπειτα τα στραγγίζουμε. Αφήστε τα να κρυώσουν.

 

Σε ένα μεγάλο μπολ κόβουμε σε κυβάκια ή φετούλες το κρεμμύδι μας, τον μαϊντανό και προσθέτουμε την πιπεριά καθαρισμένη και κομμένη. Αναλόγως πόσο καυτερό θέλουμε το πιάτο μας, αποφασίζουμε αν θα χρησιμοποιήσουμε ½ ή 1 πιπεριά. Ρίχνουμε τα φασόλια και με μια κουτάλα ανακατεύουμε ζωηρά, να ενωθούν τα υλικά μας.

 

Ετοιμάζουμε τη σως μας: Σε ένα μπολάκι ή κούπα, ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο ή λιωμένο με το ειδικό εξάρτημα, το λάδι, το χυμό από ½ ή 1 λεμόνι - αναλόγως την οξύτητα που θέλουμε να δώσουμε, τη μουστάρδα κι αλατοπιπερώνουμε με οδηγό τον ουρανίσκο μας. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή κουτάλι λίγα λεπτά, να έρθει να «δέσει» η σως. Περιχύνουμε τα φασόλια κι ανακατεύουμε 1-2 γύρες.

 

Σερβίρουμε το πιάτο μας με φρέσκο χωριάτικο ψωμί που έχουμε ψήσει στη τοστιέρα. Ραντίστε το με ελαιόλαδο και ρίγανη για περισσότερη νοστιμιά!

 

Καλή απόλαυση!

 

facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές