Σχολικός Εκφοβισμός: Πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

07 Οκτωβρίου 2016
Τα σχολεία έχουν αρχίσει και το παιδί μας βρίσκεται καθημερινά σε ένα περιβάλλον που δεν μπορούμε ούτε να παρακολουθούμε συνεχώς, ούτε να ελέγξουμε. 
 
Μερικές φορές, συμβαίνει αυτό που δεν θέλουμε, το παιδί μας να πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού από συμμαθητές του (bullying). Πώς το χειριζόμαστε; Ακολουθώντας τα πιο κάτω βήματα.
 

Το αναγνωρίζουμε

 
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να αναγνωρίσετε τον σχολικό εκφοβισμό. Έχει διαφορά από το αθώο πείραγμα που έχει κατά καιρούς το παιδί σας από άλλα παιδιά στο σχολείο ή από τα αδέλφια του. Ο εκφοβισμός, είναι διαρκής, έντονος, μπορεί να είναι λεκτικός ή/και σωματικός και σκοπός του είναι να μειώσει άμεσα το παιδί.  
 

Το συζητούμε

 
Μιλάτε με το παιδί σας για τον σχολικό εκφοβισμό. Μοιραστείτε δικές σας εμπειρίες, εάν έχετε. Προσπαθήστε να το κάνετε να ανοιχθεί, να του ξεφύγει κάτι που θα σας κάνει να καταλάβετε εάν είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού. 
 

Ενδυναμώνουμε την αυτοπεποίθηση

 
Ο σχολικός εκφοβισμός, συνήθως «κτυπά» τις αδύναμες πλευρές του παιδιού ή σημεία που οι συνομήλικοι του θεωρούν «εύκολο». Άρα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας. Μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι. Καθίστε μαζί και συμπληρώστε εναλλάξ την πρόταση «Είμαι πολύ καλός σε…» π.χ. «είμαι πολύ καλός στο τένις» και εναλλάξ θα πείτε εσείς σε τι είστε καλοί. ¨Έτσι θα ενδυναμώσετε τα δυνατά του στοιχεία και χαρακτηριστικά, ή μάλλον θα το βοηθήσετε να τα θυμηθεί.
 

Δημιουργούμε μια λίστα από απαντήσεις

 
Εάν συμβεί ο εκφοβισμός, το παιδί πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί. Δίνοντας του κάποιες φράσεις – κλειδιά που μπορεί να πει, όταν τον πλησιάσουν, θα μπορεί να νιώθει προετοιμασμένο. Φράσεις όπως «Άσε με ήσυχο», «Φύγε», « Μην το κάνεις αυτό», είναι απλές, όχι ανταγωνιστικές και περνούν το μήνυμα.
 

Κάνουμε πρόβα στο σπίτι

 
Όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω, το παιδί σας είναι καλά να είναι προετοιμασμένο για το σενάριο του εκφοβισμού. Κάντε μια πρόβα στο σπίτι. Πάρτε τον ρόλο του bully και δοκιμάστε με το παιδί σας διάφορες συμπεριφορές και απαντήσεις, μέχρι να βρείτε εκείνες με τις οποίες θα νιώσει άνετα να εφαρμόσει , εάν έρθει ποτέ η στιγμή αυτού του σεναρίου στο σχολείο.
 

Φέρνουμε τους φίλους μαζί

 
Το παιδί, θα είναι πιο δυνατό και πιο προστατευμένο, εάν έχει κοντά του, τους φίλους του. Υπενθυμίστε στο παιδί σας, ότι οι φίλοι του είναι οι σύμμαχοί του. Καλέστε τους σπίτι σας και βοηθήστε να δημιουργηθεί μια ωραία δυνατή, ενωμένη ομάδα.
 

Το καταγγέλλουμε

 
Εάν η κατάσταση φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και το παιδί σας δεν θέλει να πάει σχολείο, συμπεριφέρεται παράξενα, τότε πρέπει να μιλήσετε με τις αρχές του σχολείου ακόμα και με τους γονείς των παιδιών, που το ταλαιπωρούν. Το πρόβλημα πρέπει να βγει προς τα έξω. Εάν παραστεί ανάγκη, αναζητείστε βοήθεια από ειδικούς ψυχολόγους και συμβούλους που θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε το θέμα κατάλληλα.
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές