Ζουμερή, γλυκιά τάρτα με κρέμα και μανταρίνια

25 Ιανουαρίου 2016
Η αγαπημένη σε όλους κρέμα μπεμπέ (κοινώς πατισερί) σκεπασμένη με φετούλες μανταρινιού, κάνει… γλυκά όνειρα!
 
Θα χρειαστούμε: (για 8 άτομα)
 
300 γρ. έτοιμο φύλλο κρούστας (για τάρτες)
 
250 ml κρέμα γάλακτος
 
250 ml γάλα 
 
4 σποράκια κάρδαμου, λιωμένα σε σκόνη
 
8 μέτρια κροκάδια αβγών
 
100 γρ. άχνη ζάχαρη
 
για το σιρόπι μανταρινιού:
 
3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
 
χυμός από 3 μανταρίνια (ποικιλία κλημεντίνες)
 
45 ml νερό
 
2 σποράκια κάρδαμου, λιωμένα σε σκόνη
 
για το γαρνίρισμα:
 
5 μανταρίνια (ποικιλία κλημεντίνες)
 
2 κ.σ. σπόροι ροδιού
 
1 κ.σ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
 
Πάμε…
 
Βγάζουμε το έτοιμο φύλλο από τη συσκευασία του και καλύπτουμε με αυτό μια φόρμα ή ταρτιέρα 24 εκ.. Το αφήνουμε στην κατάψυξη για περίπου 20’, να σφίξει. 
 
Σε μέτρια κατσαρόλα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το κάρδαμο σε σκόνη. Σε μέτρια έντασης φωτιά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα τα υλικά μας και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
 
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
 
Αφαιρούμε την ταρτιέρα μας από την κατάψυξη, στρώνουμε πάνω στο φύλλο ένα φύλλο λαδόκολλας και το γεμίζουμε είτε με τα ειδικά κεραμικά όσπρια είτε με βρώσιμα όσπρια, όπως ρύζι. Προσέχουμε να μην μας πέσει κανένα σποράκι στο φύλλο, κάτω από το λαδόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10’-12’, μέχρι να δούμε ότι οι άκρες από το ζυμάρι έχουν αρχίσει να ψήνονται. Αφαιρούμε με προσοχή το αντικολλητικό χαρτί με τα όσπρια και συνεχίζουμε το ψήσιμο της τάρτας για ακόμη 13’-15’, έως ότου πάρει η ζύμη ένα ευχάριστο χρυσαφένιο χρώμα. 
 
Στο ενδιάμεσο, ετοιμάζουμε τη γέμιση της τάρτας μας: Στο μίξερ χτυπάμε τα κροκάδια με τα 100γρ. της άχνης, μέχρι να ασπρίσει και να αφρίσει καλά το αβγό. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ σιγά-σιγά το βρασμένο γάλα και ξαναχτυπάμε με προσοχή, να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Περνάμε την υγρή γέμιση μέσα από σουρωτήρι, το οποίο θα συγκρατήσει τους κόκκους του κάρδαμου. Γεμίζουμε με το υδαρές μείγμα τη ζύμη μας. 
 
Κατεβάζουμε την ένταση του φούρνου στους 140°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 60’-70’ μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ψηθεί τελείως η τάρτα μας. Την αφήνουμε να κρυώσει κι ύστερα την τοποθετούμε στο ψυγείο, να σφίξει. 
 
Πάμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι μανταρινιού που θα λούσει αρωματικά την τάρτα μας: Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το νερό με το χυμό του μανταρινιού, το κάρδαμο και τη ζάχαρη, σε χαμηλή φωτιά.
 
Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί ένα πηχτό σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη.
 
Για το γαρνίρισμά μας, ανοίγουμε τις κλημεντίνες σε φέτες, καβουρδίζουμε τα φιστίκια μας και κατόπιν τα χοντροκόβουμε. 
 
Πάμε να συναρμολογήσουμε την τάρτα μας: Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο. Καλύπτουμε την επιφάνειά του με τις φέτες του μανταρινιού και πασπαλίζουμε γενναία με τα φιστίκια και το ρόδι. Περνάμε το σιρόπι από το σουρωτήρι, ώστε να συγκρατηθεί το κάρδαμο. Περιχύνουμε την τάρτα μας, με το αρωματικό σιρόπι και σερβίρουμε πολύ περήφανα!
 
facebook.png instagram.png twitterx.png linkedin.png

Συνταγές και Συμβουλές