Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια…

05 Μαΐου 2019
Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια…

1. Λεμονάδα με δενδρολίβανο

Υλικά:

2 φλ. νερό

2 ξυλάκια φρέσκο δεντρολίβανο

½ φλ. ζάχαρη

½ μέλι

1 ¼ φλ. φρέσκο χυμό λεμονιού

6 φλ. κρύο νερό

Παγάκια

Επιπλέον φέτες λεμονιού και φρέσκο δεντρολίβανο, προαιρετικά

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βράζουμε 2 φλιτζάνια νερό. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο. Μειώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, με το πώμα πάνω, για 10 λεπτά. Ακολούθως, αφαιρούμε και πετάμε το δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη και το μέλι μέχρι να διαλυθούν. Μεταφέρουμε τη λεμονάδα σε μια κανάτα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Βγάζουμε την κανάτα από το ψυγείο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέσα το κρύο νερό. Σερβίρουμε με πάγο και αν επιθυμούμε, με επιπλέον φέτες λεμονιού και δεντρολίβανο.

2. Λεμονάδα με φρέσκα ροδάκινα

Υλικά:

4 φλ. νερό, μοιρασμένο

2 μέτρια ροδάκινα, κομμένα

1 φλ. «άχαρη

¾ φλ. χυμό λεμονιού

1 μέτριο λεμόνι, σε φέτες

Φυλλαράκια δυόσμο, προαιρετικά

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα 2 φλιτζάνια νερό, τα ροδάκινα και τη ζάχαρη. Μειώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα ροδάκινα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το υγρό να κρυώσει. Στραγγίζουμε και πετάμε τις φλούδες του ροδάκινου. Σε μια μεγάλη κανάτα ανακατεύουμε το υγρό με τα ροδάκινα, το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο νερό. Προσθέτουμε φέτες λεμονιού και αν θέλουμε και δυόσμο. Σερβίρουμε με πάγο.

 

3. Γρανίτα λεμονάδας με μούρα

Υλικά:

2 φλ. χυμό λεμονιού

1 ½ φλ. φρέσκα μούρα

1 ½ φλ. βατόμουρα

1 - 1 ¼ φλ. ζάχαρη

3 φλ. κρύο νερό

Εκτέλεση:

Βάζουμε, σε δόσεις, το χυμό λεμονιού, τα μούρα, τα βατόμουρα και τη ζάχαρη στο blender. Καλύπτουμε με καπάκι και λειτουργούμε το blender μέχρι να λιώσουν όλα. Στραγγίζουμε και πετάμε τα κουκούτσια. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πλαστικό δοχείο ειδικό για κατάψυξη και προσθέτουμε μέσα, ανακατεύοντας, νερό. Βάζουμε το δοχείο στην κατάψυξη για 8 ώρες ή για όλο το βράδυ. Λίγο πριν σερβίρουμε, βγάζουμε το δοχείο από την κατάψυξη και το αφήνουμε έξω για 45 λεπτά ώστε να γίνει γρανίτα.

4.Λεμονάδα με λεβάντα

Υλικά:

Μια μικρή χούφτα, φρέσκια λεβάντα πλυμένη ή 1 κ.σ. αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας

1 φλ. ζάχαρη

2 φλ. ζεστό νερό

1 ½ φλ. χυμό λεμονιού

2 φλ. ή περισσότερο, κρύο νερό

Πάγο

Εκτέλεση:

Κόβουμε τη λεβάντα από το μίσχο και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε τη ζάχαρη πάνω από τα λουλούδια και με τα δάχτυλα μας, τα τρίβουμε μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό πάνω από τη λεβάντα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Καλύπτουμε και τα αφήνουμε να εμποτιστούν για 30 λεπτά - ή ακόμα και περισσότερη ώρα. Στραγγίζουμε το σιρόπι λεβάντας και το χύνουμε σε μια κανάτα. Ανακατεύουμε μεσα το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε ακόμα 2 φλιτζάνια νερού. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αναλόγως. Περισσότερο χυμό αν είναι πολύ γλυκό ή περισσότερη ζάχαρη αν είναι πολύ πικρό. Προσθέτουμε πάγο και νερό, αναλόγως του πόσο πηχτή θέλουμε τη λεμονάδα μας. Σημειώστε, πως ο πάγος θα λιώσει και θα αραιώσει περισσότερο το ποτό. Προσθέτουμε λεπτές φέτες λεμονιού και λίγα λουλούδια λεβάντας στην καράφα πριν σερβίρουμε.